Novosadski sud doneo prvu pravosnažnu presudu: Banka mora dužniku da vrati 2,45 miliona dinara

Foto: Pixabay

Doneta je prva prvostepena presuda kojom je odlučeno da su odredbe ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima ništavne.

Kako navodi organizacija Efektiva, a prenosi Insajder, Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu koja se u poptunosti oslanja na stav Vrhovnog kasacionog suda iz prošle godine. Radi se o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 švajcarskih franaka.
Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita ukupno vratio iznos od 10.800.000 dinara, a da bi indeksacijom tog kredita u evro, za isti period otplate vratio oko 8.350.000 dinara„, navodi se u saopštenju Efektive.
Foto: Pixabay
Sud je, kako dodaju, presudio da banka dužniku mora da vrati razliku od 2.450.000 dinara.
U narednom periodu očekujemo još ovakvih presuda, s obzirom da se radi o pravnom pitanju za koje je Vrhovni sud zauzeo jasan stav o nedozvoljenosti ugovaranja valutne klauzule u CHF„, ističe Efektiva.
Podsetimo, u aprilu prošle godine Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava. Ništavan je ugovor o kreditu i ukoliko banka pre zaključenja ugovora njegovom korisniku nije dostavila pisanu informaciju o svim rizicima i mogućim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.
VKS je tada sugerisao kao privremenu meru i zabranu aktiviranja hipoteke.
Reagujući na ovu odluku Vrhovnog suda, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je dobra vest što je VKS zauzeo stav o ugovorima koje su banke sklapale sa korisnicima kredita u švajcarskim francima, ali je i dodala da je reč o „pravnom stavu koji nije obavezujuća odluka“.
Prema tadašnjim podacima, u Srbiji je oko 16.800 građana zaduženo u francima, a njihov dug prema bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute. Oni koji su pre nešto više od decenije uzeli kredite u švajcarskoj valuti, najčešće za kupovinu stana, mesečna rata porasla je i troduplo, jer je franak od 2007. godine sa 48 dinara porastao na oko 104 dinara.
Neposredno pre odluke Vrhovnog kasacionog suda građani sa kreditima u švajcarskim francima protestovali su ispred ovog suda u Beogradu, a neki od njih su štrajkovali i glađu tražeći da se sud izjasni da li su krediti u „švajcarcima“ ništavni ili ne.
Ubrzo je Skupštini Srbije dostavljen Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima kojim je predviđeno da trošak republičkog budžeta za njegovo sprovođenje bude skoro 100 miliona evra (11.686.680.000 dinara).
Skupština Srbije je zatim usvojila Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.
Fiskalni savet Vlade Srbije je tada saopštio da nije opravdano da se budžetska sredstva koriste za rešavanje problema s kreditima indeksiranim u švajcarskim francima. Savet je upozorio i da predloženi zakon o konverziji tih kredita predstavlja presedan koji nosi fiskalne rizike, navodeći da bi problem trebalo rešavati bez neposrednih budžetskih troškova, uz proglašavanje bankarske prakse nezakonitom.
Autor: Insajder

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*