Obeležavanje Svetskog dana arapskog jezika

Ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli, učestvovao je na proslavi Svetskog dana arapskog jezika, koji je organizovala Grupa arapskih ambasadora u Beogradu zajedno sa Arapskim kulturnim centrom u Domu omladine. Proslavi Svetskog dana arapskog jezika prisustvovala je i Asja Drača Muntean, pomoćnik za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu kuluture i informisanja, koja je u svom uvodnom govoru napomenula veliko interesovanje koje Srbija ima za boljim upoznavanjem arapske književnosti, kao i Ambasador Palestine, Nj.E. Mohamed Nabhan, doajen Grupe arapskih ambasadora, koji je u svom govoru predstavio aktivnosti ove Grupe na polju kulture. Govor je održala i Fransoa Žakob, rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija  u Srbiji, koja je istakla međunarodni značaj arapskog jezika, kao jednog od najznačajnijih elemenata svetske kulturne baštine. Proslava je uključila i pozorišnu predstavu „Reka ludila“, egipatskog pisca Teufika el Hakima, u izvođenju studenata arapskog jezika, kao i mnoštvo drugih kulturnih prezentacija.

Ambasador Egipta je rekao da su prošlogodišnji pobednici za najbolju pesmu na arapskom jeziku, dobili nagrade za posetu Međunarodnog sajma knjiga u Kairu. Oni su ujedno i doprineli učešću Egipta kao počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu. I ove godine oni će imati prilike da posete jedan od najznačajnijih sajmova knjiga u svetu, zahvaljujući pozivu koji je uručio predsednik Generalne organizacije knjige, dr Hajtam el Haž. Međunarodni sajam knjiga u Kairu će se održati u januaru i februaru 2020. godine. Pobednici su izrazili veliku želju za posetom Egipta, pre svega zbog kulturnog aspekta koji ima, kao i podsticaj studenata arapskog jezika za boljim upoznavanjem arapske kulture, koji su ujedno učestvovali u formiranju Mreže mladih srpsko-egipatskog društva prijateljstva.

Ambasador, Amr Alguvejli, je publici predstavio i nekoliko kratkih citati iz svoje knjige „Citati iz duše“, koja će biti izdata početkom naredne godine, dok je supruga ambasadora Kraljevine Maroko u Beogradu, pesnikinja Safae Idrisi Belhaž predstavila svoje dve poeme. Upravo u ovim književnim i kulturnim diplomatskim aktivnostima se može ogledati doprinos Grupe arapskih ambasadora u Beogradu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*