Obeležen Dan Vojnobezbednosne agencije

MO
Dan Vojnobezbednosne agencije i veliki jubilej od 180 godina organizovane bezbednosne zaštite vojske, obeležen je današnjom svečanošću u zgradi starog Generalštaba, kojoj su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Milorad Veljović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.
MO

Čestitajući praznik, ministar Vulin je poručio da otadžbina od pripadnika Vojnobezbednosne agencije očekuje bezuslovnu posvećenost, bezuslovno slušanje i sprovođenje naređenja svog vrhovnog komandanta i državnog rukovodstva, kao i da država i vojska od njih očekuju da imaju poverenje u svoju zemlju i svoj narod.

 
 – Bolje da vas se plaše zato što ste u stanju da odbranite svoju zemlju, nego da vam se smeju zato što niste u stanju da to uradite. Bolje da vas mrze zato što čuvamo svoju Srbiju, nego da vas vole zato što ste je napustili i zato što ste je predali. Vekovi iza nas učili su nas da u najtežim trenucima na kraju ostanemo sasvim sami – rekao je ministar Vulin i dodao da baš zato što se u najtežim trenucima možemo pouzdati samo u sebe, misija pripadnika Vojnobezbednosne agencije je da vojsku i zemlju pripremaju za taj trenutak, za koji se nada da nikada neće doći, a za šta državno rukovodstvo čini baš sve da do toga nikada i ne dođe.

Povodom obeležavanja Dana Vojnobezbednosne agencije jubilarnu plaketu Vojnobezbednosne agencije ministru odbrane Aleksandru Vulinu uručio je najmlađi pripadnik Vojnobezbednosne agencije.

 
Naredbom ministra odbrane, za jubilej od 180. godina organizovane bezbednosne zaštite vojske, Vojnobezbednosnoj agenciji dodeljen je Znak Vojnobezbednosne agencije u obliku zastave.

Dan Vojnobezbednosne agencije – 12. novembar obeležava se kao sećanje na isti datum 1839. godine, kada je u Kneževini Srbiji donet Vojni zakon, prvi pravni akt kojim su sistemski i prvi put na celovit način razrađeni oblici ugrožavanja bezbednosti vojske i pitanja bezbednosne zaštite vojske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*