Obeležena 101. godišnjica oslobođenja Subotice u Velikom ratu

Polaganjem venaca na spomen-ploču na Železničkoj stanici i Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. na Puškinovom trgu, obeležena je sto prva godišnjica oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu. U ime subotičke lokalne samouprave venac na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. položio je gradonačelnik Bogdan Laban, a u ime Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

Kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. za pale borce služen je parastos, a na velika stradanja koja je pretrpeo srpski narod u Prvom svetskom ratu podsetio je arhijerejski namesnik i paroh hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, sveštenik Miodrag Šipka.

– Moramo da se trudimo da hrišćanskom ljubavlju, dobrim delima, dokazujemo da smo dostojni naslednici onih koji su svoje živote dali i koji su nas proslavili u čitavom svetu – istakao je, između ostalog, Miodrag Šipka.

Istorijski čas održao je član Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca, podružnice iz Bajmoka, Dragutin Lukić, a član Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Geza Babijanović, recitovao je stihove svoje pesme „Solunac“.

Vence na spomenik na Puškinovom trgu položili su i predstavnici: SKC „Sveti Sava“; Bunjevačkog kulturnog centra i Bunjevačke matice; Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar Prvi“ – podružnica Gornja Rogatica, Sombor i Rastina; Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca iz Subotice; Saveza srpskih udruženja Severnobačkog upravnog okruga; Zavičajnih udruženja „Banija“, „Hercegovina“, „Dalmacija“ i „Lika“; Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. i Udruženja Srba grada Subotice „Arsenije Čarnojević“.

Cveće na spomenik položili su i učenici Politehničke škole. Kao i ranijih godina, polaganju venaca prisustvovali su i brojni građani koji su se okupili da odaju poštu palim junacima.

Organizatori obeležavanja Dana oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu, poznatom i pod imenom Veliki rat, su SKC „Sveti Sava”, Bunjevački kulturni centar, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca i Grad Subotica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*