Objavljeni tenderi iz Programa ruralnog razvoja vredni 409 miliona kuna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala je u sredu tri tendera koja se odnose na ulaganja u tov svinja, pomoć za odlaganje, rukovanje i korišćenje stajnjaka i pomoć za korišćenje obnovljivih izvora energije čija je ukupna vrednost dostupna. javna pomoć iznosi gotovo 409 miliona kuna.

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, rok za podnošenje zahteva za podršku i dostavljanje sertifikata o tome je od 1. marta do 27. aprila 2022. godine.

Operacija 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava – ulaganja u tov svinja povećat će kapacitete za tov svinja za više od 30.000 tovljenika i povećati proizvodnju za 100.000 tovljenika u Hrvatskoj.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne podrške iznosi 200 miliona kuna, od čega je za mikro, male i srednje korisnike planirano 120 miliona, a za velike korisnike 80 miliona kuna, navodi se u saopštenju.

Prihvatljivi korisnici su fizička i pravna lica upisana u Registar poljoprivrednika i proizvođačkih organizacija priznatih u skladu sa posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija u sektoru svinjskog mesa, dodaje se.

Za provedbu operacije 4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajnjaka za smanjenje utjecaja na okoliš osiguran je iznos od 67 milijuna kuna, a kvalificirani korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Registar poljoprivrednika i proizvođačkih organizacija priznatih u sektor stočarstva – svinjsko, mleko i mlečni proizvodi, goveđe i teleće, živinsko ili ovčeće i kozje meso.

U cilju povećanja efikasnog korištenja energije raspisan je natječaj vrijedan gotovo 142 milijuna kuna u okviru operacije 4.1.3 Korištenje obnovljivih izvora energije, a povlašteni korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Registar poljoprivrednika, zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

 

Izvor HRT

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*