Obnavljaju se tri fasade u centru Subotice

RTV
SUBOTICA –

U Subotici će ove godine biti obnovljene fasade na tri značajna secesijska objekta u centru grada. Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je za tu namenu obezbedila 200 miliona dinara, a grad Subotica još dodatnih 47 miliona.

Tri značajne zgrade, građene u stilu secesije dobiće ove godine novi izgled. Zgrade na adresi Korzo 4, Branislava Nušića 2 i Trg republike 2, nalaze se u okviru kulturno-istorijske celine gradskog jezgra, proglašene su 1986. godine rešenjem Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica i utvrđene za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja 1991.godine.

RTV

Zbog veoma lošeg stanja u kojem se nalaze planira se sanacija fasada i krovova ove tri zgrade koje inače na neki način okružuju Narodno pozorište u Subotici.

„Verovatno će trajati sama obnova mesecima. Trenutno objekat na Korzou izgleda najbolje, u najboljem je stanju. Tamo će se samo prati, gletovati, čistiti fasada, a ova druga dva objekta, odnosno fasade i krovovi su u malo lošijem stanju. Moraju se očistiti grafiti, obnoviti fasada, okrečiti, eventualno gipsane elemente koji fale treba obnoviti i promeniti“, kaže Leda Šiling, direktorka međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Obnova fasada secesijskih objekata je veoma važna i u turističkom smislu. To su nezaobilazne tačke na veoma popularnoj turističkoj ruti secesije u Subotici.

„Biće sada renovirane tri fasade koje su ne samo značajne za istoriju grada, nego takođe i iz turističkog aspekta, s obzirom na to da sve tri navedene zgrade imaju zaista dobre i interesantne priče, koje turisti rado slušaju i sa kojima se rado upoznavaju. Dakle apsolutno su u turističkom smislu poznate i značajne tokom turističkih obilazaka grada Subotice“, navodi Boris Tot, turizmolog i turistički vodič.

Za obnovu tri fasade u Subotici Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine dodelila je 200 miliona dinara, dok će grad projekat podržati sa još 47 miliona dinara.

Očekuje se da će nakon što počnu, radovi biti završeni do kraja godine.

Pored ova tri objekta grad Subotica je naručio izradu tehničke dokumentacije za obnovu još pet fasada u okviru projekta „Art Nuvo“.

Ukupna vrednost ovog projekta je 1,6 miliona evra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*