Oboleli od Kronove bolesti traže procenu invalidnosti

BEOGRAD –

Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis pokrenulo je inicijativu da se pacijentima uz dobijanje dijagnoze radi i procena invalidnosti, zavisno od toga u kojoj fazi je bolest zahvatila digestivni trakt, a naročito nakon hirurških intervencija, saopštilo je to udruženje.

Pokrenutu inicijativu objašnjavaju činjenicama da su simptomi zapaljenske bolesti creva, kao što su česti bolovi u stomaku, dijareja i hitno, nekontrolisano pražnjenja stolice, takvi da su oboleli često onemogućeni da se prilagode raznim životnim situacijama, zbog čega se povlače u sebe i socijalno izoluju.

stomak bolovi 2

Izvor: Ilustracija

Gastroenterolog u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ Zoran Milenković kaže da je život ovih pacijenata veoma otežan zbog prirode bolesti i da su primorani da često izostaju sa časova, predavanja, radnih mesta.

„Ne mogu da ostvare odgovarajuće socijalne kontakte, ne žene se i ne udaju, okolina ih ne razume i zato je namera lekara da se poboljša kvalitet njihovog života“ rekao je on na onlajn konferenciji “ Život za peticu“.

Istakao je da su lekari zato i podržali pokretanje inicijative za priznavanje invalidnosti, a pogotovu zato što su crevne zapaljenske bolesti hronične, doživotne i neizlečive.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*