Obrt na suđenju za nesreću u Međurovu: Mašinovođa mogao da izbegne sudar voza i autobusa, u kojem je stradalo osam osoba

Foto D. Alihodžić

Sudski veštak prikazao simulaciju sudara voza i autobusa i konstatovao više propusta mašinovođe: Voz se kretao većom brzinom, nije koristio sirenu i mogao je da počne kočenje ranije

Foto D. Alihodžić

Da je shvatio da se autobus neće zaustaviti ispred znaka stop i da je na vreme počeo da kočio, kao i je trubio da upozori da ide voz, i da se pridržavao dozvoljene brzine, velika tragedija u Međurovu na pružnom prelazu u kojoj je život izgubilo osam osoba, od kojih troje dece, a u kojoj je dvadesetak putnika povređeno, mogla bi da bude izbegnuta, smatra veštak saobraćajne i mašinske struke Dragan Marković.

On je na osnovu naredbe koju je dobio od suda izvršio analizu ponašanja i kretanja morotnog voza i rad mašinovođe, a simulacija koju je uradio, prikazana je u sudnici.

– Tu sam našao dva propusta, da se mašinovođa u staničnom području kretao većom brzinom od dozvoljene, kretao se brzinom 60.30 km/h, a prema izveštaju Železnice dozvoljeo je 50 km/h. Drugi propust koji je bitan i značajan je da prilikom nailaska na putni prelaz nije koristio sirenu odnosno signalni znak „Pazi“. Prema izveštaju Železnice trebalo je da koristi sirenu više puta, bez obzira da li ima ili nema učesnika u saobraćaju radi najave nailaska voza na putni prelaz svim ostalima koji prilaze ili prelaze – objasnio je Marković.

Mašinovođa je, smatra on, mogao da započne kočenje kad je autobus bio u visini znaka „stop“, čime bi se izbegla nezgoda.

– Međutim, ja ne mogu da ocenim subjektivno ponašanje i subjektivnu procenu samog vozača voza. To je stvar suda i mašinovođe – istakao je.

Za veliku nesreću u Međurovu zasad se sudi vozaču autobusa „Niš-Ekspresa“ Milanu Zdravkoviću jer prilikom prolaska pored saobraćajnih znakova “andrejin krst” i “stop”, nije zaustavio autobus, a morao je.

IZVOR:NOVOSTI

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*