Pirotski taksisti nastavili protest zbog napada na koleginicu, priključili se i građani

Protest građana i taksista kod migrantskog kampa u Pirotu Foto: Z. Panić

Grupi taksista u Pirotu danas su se pridužili i građani koji su protestovali ispred Tranzitno-prihvatnog centra “Četvrti kilometar“ kraj Pirota u kome borave migranti posle prekjučerašnjeg napada migranata na taksistkinju Nataliju Rangelov.

Protest građana i taksista kod migrantskog kampa u Pirotu Foto: Z. Panić

-Ovde sam da podržim taksiste i gradjane zbog nasilništva i bezbednosti. Plašim se za svoju bezbednost. Pre neki dan sam šetala sa sinom centrom grada. Dvojica pripitih migranata u centru grada sedeli su na klupi i vredjali srpski narod i psovali. Pričali su kako će da siluju Srpkinje. Po gradu se kreću u grupama od 10 do 15. Prave incidente i marketima i radnjama, vredjaju radnice. Naša deca moraju da idu van zemlje a njima je ovde neko sve dozvolio. Odakle im pare za kupovinu – kaže Piroćanka Marija Milojković.

Taksista Milan Tošić kaže da su su nastavili protest kome su se pridružili i građani.

– Naši zahtevi su da im se ograniči izlazak do 10 sati uveče kako nebi ugrožavali nas i građane Pirota. Žale se mnogi građani koji su čak spremni da organizuju protest u centru grada – kaže Tošić.

Taksista Milan Tošić Foto: Z. P.

Gradonačelnik Pirota Vladana Vasić kaže da je upoznat sa nemilim dogadjajem i napadom migranata na taksistkinju i apeluje na gradjane da se ne širi mržnja i ksenofobija.

– Odmah smo reagovali. Poslao sam sekretara Saveta za saobraćaj u Prihvatni centar. Razgovarao je sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije a ja sa predstavnicima MUP-a. Mislim da nema mesta panici, iako je svaki incident koji se desi u gradu, nemio. U ovom trenutku, ne treba da širimo ksenofobiju i svi treba da radimo na bezbednosti. Naš poredlog je da Komesarijat za izbeglice strožije pušta migrante u grad a da MUP poveća aktivnosti oko javnog reda i mira u gradu. Naš predlog je da se obavlja kontinuirana obuka i razgovor sa migrantima kako treba da se ponašaju u gradu. S druge strane, molim gradjane da ne širimo mržnju i ksenofobiju i bezrazložan strah i da budemo oprezniji, jer, incidenti u Srbiji, nisu nemogući. Svi treba da radimo na povećanju lične i kolektivne bezbednosti. Bićemo i dalje u konstaktu sa Komesarijatom i MUP-om- kaže gradonačelnik Vladan Vasić.

U Trazitno-prihvatnom centru „Četvrti kilometar“ trenutno je smešteno 177 migranata, uglavnom muškaraca samaca, a najviše je iz Avganistana- 84.

Pirotski je jedan od 14 prihvatnih centara za migrante u Srbiji. Prva grupa migranata primljena je u ovaj Centar 2016. godine. U to vreme otvoreni su i prihvatni centri u Divljani kraj Bele Palanke i u Dimitrovgradu. Prihvatno tranzitni centru su u nadležnosti Komesarijata za izbeglice i migracije.

IZVOR:DANAS

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*