Obustavili letove iz Beograda: Avio-kompanija u finansijskim problemima

Foto: Depositphotos, olgysha

Istanbul/Beograd — Turski avio-prevoznik Atlas global obustavio je sve operacije, uključujući i letove između Istanbula i Beograda, usled finansijskih problema.

Foto: Depositphotos, olgysha

Prevoznik planira da nastavi uslugu 21. decembra, mada je malo verovatno da će ispuniti to obećanje.

Atlas global ove zimske sezone imao je četiri nedeljna leta između najvećeg turskog grada i prestonice Srbije. Njegovo poslovanje je omogućeno nakon što je Er Srbija obustavila redovne letove za Tursku, piše Ex-Yu Aviation.

Prema restriktivnom bilateralnom sporazumu o vazdušnom prevozu između dve države dozvoljen je određeni broj redovnih letova i prevoznika.

Kao odgovor na finansijske probleme Atlas globala tokom prethodnih nekoliko meseci, srpska nacionalna avio-kompanija je nedavno sklopila posebni ugovor sa Turkiš erlajnsom, što je bio znak prvog oblika komercijalne saradnje dva prevoznika.

Na osnovu sporazuma putnici mogu kupiti karte prevoznika Er Srbija sa jedne od evropskih destinacija i leteti za Beograd, odakle dalje mogu nastaviti let avionima Turkiš erlajnsa do Istanbula, te do Antalije, Ankare, Adana, Bodruma, Dalamana, Gazijantepa, Gazipase, Izmira, Kajserija, Trabzona i Konija.

Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković nedavno je rekao da će novi dogovor između kompanije Er Srbije i Turkiš erlajnsa u doglednoj budućnosti dovesti do takozvanog kod šer partnerstva (ugovor se sklapa između dve ili više avio-kompanija koje imaju nameru da dele mesta na istom letu).

„Očekujem da će nacrt sporazuma o zajedničkom korišćenju iz Beograda biti dostavljen turskim kolegama i da vlasti podstaknu ubrzanje dogovora. Novim sporazumom predviđen je dodatni let iz Turske u Srbiju. Ako Turkiš erlajns nije zainteresovan, Er Srbija je spremna da pokrene dodatni let između dve države“, rekao je Marković.

Prestanak pružanja usluga Atlas globala između Turske i Srbije omogućava da frekvencije i kapaciteti budu povećani drugima.

Er Srbija, Atlas global, Pegazus erlajns i Turkiš erlajns jedine su četiri avio-kompanije koje su prema sporazumu o vazdušnom prevozu nominovane za redovne letove između dve zemlje.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*