ODOBRENA SREDSTVA ZA SUFINANSIRANJE IPA PROJEKTA

Na konkursku „Sufinansiranje projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije“, raspisanom od strane Pokrajinskog sekretarijat za finansije, JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad je potisalo ugovor o dodeli 4.000.000,00 dinara bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekta GreEnergy. Radi se o projektu prekogranične saradnje IPA programa Hrvatska-Srbija 2014-2020 u kom je Zelenilo jedan od partnera na projektu sa budžetom od 308.427,73 eura.

Ideja je da sekroz primere dobre prakse u gradskim sredinama, realizacijom ovog projekta, promoviše poboljšanje energetske efikasnosti, termalnog komfora stanovništva i životne sredine gradova. Konkretna akcija se odnosi na kreiranje zelenog krova i zelenog zida u Novom Sadu i Osijeku, kao najvećim gradovima na području prekograničnog programa. U Novom Sadu je to krov i zid na zgradi Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ na Novom naselju.

Grad Novi Sad i JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad prepoznati su kao pouzdani i kvalitetni partneri za podizanje standarda i postizanje ciljeva postavljenih od strane Evropske unije, što pokazuje i činjenica da je JKP „Gradsko zelenilo“ u 2019. godini potpisalo još jedan važan ugovor, sa nemačkom agencijom GIZ, kojim je obezbeđena donacija u iznosu od 390.000,00 eura za izgradnju kompostnog polja. Interes ovog projekta je da biootpad koji Zelenilo sakuplja sa gradskih površina, prerađen, u vidu komposta bude ponovnog vraćen u upotrebu za potrebe Grada Novog Sada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*