Održana međunarodna video konferencija između NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope o suzbijanju virusa COVID-19

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

U organizaciji Vlade Narodne Republike Kine danas je u Palati Srbija održana međunarodna video konferencija između NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope o suzbijanju KOVID-19 (COVID-19) virusa. Najeminentniji stručnjaci iz Kine učestvovali su na konferenciji sa ciljem prenošenja saveta, znanja i iskustva kako kontrolisati sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti.

 

Prikazane su prezentacije o procedurama i instrukcijama za sprovođenje svih poslova iz oblasti zdravstvene zaštite, kao i o načinu sprovođenja protokola i značaja preduzimanja svih aktivnosti u cilju iskorenjivanja virusa.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

 

Takođe, kineski učesnici predstavili su proces širenja i razvoja opasnog virusa, počev od pojave prvog slučaja. Prikazana je i starosna i rodna statistika stanovništva koje virusa zahvata.

 

U detaljnim prezentacijama, bilo je reči o uobičajenim simptomima koji mogu ukazivati na zaraženost KOVID-19, a to su povišena temperatura, suvi kašalj i malaksalost. Kineski učesnici su poslali poruku svima da je celokupna društvena zajednica dužna da učestvuje odgovorno u ranoj detekciji, prijavi simptoma, a ukoliko bude potrebe i u daljoj izolaciji.

 

U prenošenju iskustava, u ime Vlade Republike Srbije, učesnici konferencije bili su predstavnici Kabineta predsednice vlade, Generalnog sekretarijata, ministarstava zdravlja, za inovacije i tehnološki razvoj, državne uprave i lokalne samouprave, finansija, spoljnih poslova, za evropske integracije, rudarstva i energetike, odbrane, unutrašnjih poslova, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, omladine i sporta, kulture i informisanja, trgovine, turizma i telekomunikacija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, zatim Kancelarije za Kosovo i Metohiju  i Republičkog sekretarijata za javne politike, Instituta za javno zdravlje „Vojvodine“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i Agencije za lekove i medicinska sredstva.

 

Konferenciju je otvorio generalni direktor Sektora za evropska pitanja, kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Lutong (Wang Lutong). Spremni da nesebično podele svoja znanja, učesnici konferencije sa kineske strane bili su i šef Kineskog epidemiološkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju Vu Cuniu (Wu Zunyou), direktor sektora za infektivne bolesti Prve bolnice Pekinškog univerziteta, Vang Đikuang (Wang Guiqiang), direktrka Susedskog komiteta Ksibjanmen Dongli (Xibianmen Dongli) Pan Rufeng (Pan Ruifeng), šef Inspektorata Ningbo (Ningbo Customs) Čeng Janming (Zheng Jianning), kao i predstavnici Kineske komisije za zdravlje, Civilnog vazduhoplovstva, Instituta za medicinska istraživanja, Vazduhoplovnog medicinskog centra i Vazduhoplovne administracije NR Kine.

 

Na samom kraju konferencije učesnici iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, imali su priliku da postave pitanja kineskim kolegama.

 

Farmaceutske kompanije rade na pronalaženju vakcine protiv virusa, podsećajući da će proći najmanje godinu dana dok ne bude vakcina spremna.

 

Podsećanja radi, preporuka Svetske zdravstvene organizacije za sprečavanje širenja infekcije su: redovno pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kijanja i kašljanja, izbegavanje bliskog kontakta sa osobama koje pokazuju simptome.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*