ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM PROSLAVE DANA GRADA NOVOG SADA

GRAD NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uručio je Februarsku nagradu ovogodišnjoj dobitnici, predsednici Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Joland Korori. Njoj je to najviše gradsko priznanje dodeljeno za izuzetno posvećen, nesebičan i dugogodišnji humanitarni, volonterski i edukativni rad u cilju podrške deci i porodicama koja vode životnu bitku protiv malignih oboljenja, za hrabrost i istrajnost u realizaciji akcija kojima se unapređuje kvalitet lečenja i života te dece, kao i za podsticanje i širenje humanosti i empatije u društvu.

GRAD NOVI SAD

– Stariji smo za godinu dana, ali lepo starimo zajedno. Ne zastarevamo, već se spremamo da nas budućnost ne iznenadi, a imamo toliko toga da joj ponudimo. Pokazali smo da znamo da ostvarujemo svoje snove – snove o našem Novom Sadu koji ima takvu pokretačku energiju da se čini da u njemu možete bukvalno sve. I pre 272 godine je imao takvu energiju-jasnu perspektivu, i znao je šta hoće. Mnogo je vode proteklo Dunavom od stare Racke varoši i Petrovaradinskog šanca, do Novog Sada 1748. godine, pa i ovog kakvog danas volimo. I kroz te prohujale vekove, Novosađani su iznova i iznova jačali svoj grad, dizali su ga i gradili posle raznih zala, tugovali su zbog nevinih žrtava, ali i praštali, i tim oprostima davali šansu budućnosti. Naš cilj danas je jasan – da se sva naša deca, budućnost, nalaze baš u Novom Sadu, gradu u kojem više sleću rode nego što se pakuju koferi – rekao je gradonačelnik Vučević.

Gradonačelnik je naglasio da je ovogodišnja „golubica“ otišla u prave ruke, jednoj hrabroj ženi, velikom borcu, ženi koja ne posustaje i ne odustaje – Joland Korori.

GRAD NOVI SAD

– U našoj zemlji danas postoji pet Roditeljskih kuća, brojne akcije kojima se pruža podrška i osnažuju mali borci i njihove porodice, čitava armija volontera NURDOR-a. Joland je neko ko je iz lične drame iznedrio mnogo hrabrosti, ne samo da je prevaziđe, već da nas sve nauči kako da se borimo, kako da malim borcima-deci sa najtežim dijagnozama i njihovim porodicama, pružimo sve što možemo da im to olakšamo, da pobede, da vrate osmeh, da vrate detinjstvo, da manje boli – poručio je Miloš Vučević.

Joland Korora se zahvalila na nagradi i naglasila da je mnogo ljudi, ljubavi i snage trebalo da NURDOR uspe na svom putu kojim hodi već 16 godina.

-Posebno sam privilegovana, srećna i ponosna što danas stojim ovde i primam najveću i najprestižniju nagradu našeg Grada. Primam je u svoje lično ime i u ime „vojske“, na čijem sam čelu, najhrabrije i najjače. Primam je u ime celog jednog tima, koga čine zaposleni u NURDOR-u i ogroman broj volontera, u ime roditelja i medicinskog osoblja. Primam je u ime svih majki i žena koje danas predstavljam – rekla je Joland Korora.

GRAD NOVI SAD

Prvog februara 1748. godine carica Marija Terezija potpisala je “Povelju slobodnog kraljevskog grada“ i tada je Novi Sad dobio status, ime, grb, slobodu, Magistrat, pravo na samoupravu, mogućnost da se razvija kao uređena gradska zajednica. Svečanoj akademiji, koja se održava povodom obeležavanja 272. rođendana Grada Novog Sada, prisustvovali su predstavnici Republike, Pokrajine, Grada, ustanova i institucija, diplomatskog kora i druge visoke zvanice, a tokom programa, Opera Srpskog narodnog pozorišta izvela je deo opere Faust.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*