Održano Ličko prelo

Sedmo po redu Ličko prelo, organizovano s ciljem da uspomene, prošlost i obeležja zavičaja otrgne od zaborava, i ove godine okupilo je više od tri stotine Ličana i Ličanki svih generacija. Organizator prela, održanog u restoranu Spartak, bilo je Udruženja Ličana „Lika“, iz Subotice.

– Očuvanje običaja i tradicije Ličana koji su ovde došli ili kolonizacijom pre skoro sto godina, ili posle Drugog svetskog rata, ili posle poslednjeg rata na našim prostorima cilj je održavanja prela i drugih događaja. Ta tradicija ne sme da se zaboravi, a multikulturalnoj Subotici želimo da je približimo i da svojim aktivnostima obogatimo kulturnu sliku grada – kazao je predsednik Udruženja Ličana „Lika“, Miloš Borjan.

Goste na prelu pozdravio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ističući značaj ovakvih manifestacija.

– Hvala što ste nam pružili priliku da se podsetimo ko smo i odakle smo, da se podsetimo naše igre i pesme, našeg identiteta. Gradska uprava će uvek biti tu da pomogne sva naša udruženja a to smo i sve ove godine pokazali – rekao je gradonačelnik Laban.

Umetnički program i ove godine uveličalo je KUD „Krajina“ iz Beograda, jedan od najvećih baštinara tradicije sa druge strane Drine.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*