POČELI ZIMSKI DANI KULTURE, KULINARSTVA I STARIH ZANATA U RUMENKI

GRAD NOVI SAD
Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević otvorio je danas u Rumenki festivalsku manifestaciju „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata“, u okviru koje se ove godine organizuje i 17. po redu „Rumenačka pihtijada“. Treću po redu manifestaciju kojom se slavi gastronomija, kultura i kulturno nasleđe naroda koji živi u Rumenki organizuju Kulturni centar ”Rumenka“, Mesna zajednica Rumenka, udruženje građana „Čuvari tradicije i narodnog blaga“ i udruženje „Rumenačka pihtija 2003“.
GRAD NOVI SAD
– Već sedamnaest godina Rumenčani organizuju Pihtijadu i tako slave jelo koje je već uveliko brend ovog kraja. Poslednje tri godine, ona je prerasla u Festival koji promoviše kulturnu različitost, kao i različitost gastronomije, tradicije i običaja. Te vrednosti su utkane u istoriju, kao i u sadašnjost svih žitelja ovog mesta, deo su njihovog identiteta i zato Grad Novi Sad prepoznaje njen značaj i kontinuirano je podržava  – izjavio je Srđan Kružević.
Manifestacija „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata“  je počela juče, izvođenjem komične predstave „Luda lova“, novosadskog pozorišta „Šmiranta“. U okviru današnjeg, centralnog dana manifestacije posetioci imaju priliku da probaju gastronomske delikatese, poznatu rumenačku pihtiju, zatim da uživaju u razgledanju ručnih radova svih nacionalnih zajednica koje tu žive, izložbi opreme starih zanata i predmeta koji su nekada bili deo svakog domaćinstva, kao i u izložbi radova osnovaca na temu “Rumenka koju volim”. U muzičkom delu programa učestvuju Mali hor Kulturnog centra „Rumenka“, pod rukovodstvom Miodraga Blizanca, Tamburaški bend „Derani“, Narodni orkestar KUD-a „Svetozar Marković“ i pevačica Ilda Šaulić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*