Око 75 одсто Албанаца за уједињење Албаније и Косова

Фото: pixabay.com

ПРИШТИНА: Према једном истраживању на које се позива албански новинар Себастијан Зоња, чак 74,8 одсто Албанаца залаже се за идеју националног уједињења Косова и Албаније, преноси портал „Љајми“.

Фото: pixabay.com

Зоња је на свом Фејсбук налогу навео да је било планирано да дубинска студија, коју су спровеле организације цивилног друштва на Косову и Албанији, буде објављена у Тирани ове недеље, али да је догађај отказан пре два дана.

“Објављивање студије, иако је све било спремно, отказано је без икаквог објашњења. Испод сам објавио слику једне од страница студије на којој се види да би према анкети 75 одсто Албанаца у Албанији гласало за уједињење Албаније и Косова ако би био одржан референдум”, рекао је Зоња, а преноси портал Косово онлајн.

Према његовим речима, студија се бави истраживањима многих других тема које доказују да су Албанци против идеје размене територија са Србијом и против балканског “мини-Шенгена”, јер теже интеграцији и националном јединству, а не уједињењу са Србијом.

Резултати тог истраживања показују да је 88,7 одсто косовских Албанаца посетило Албанију, док је 31,6 одсто Албанаца из Албаније посетило Косово, а међу подацима је и да је 18 одсто испитаника косовских Срба посетило Албанију у последње две године.

Такође, 84 одсто косовских Албанаца и 67 одсто грађана Албаније не жели да има друштвене односе са Србима.

Према речима испитаника, Србија и Русија су највише непријатељске земље према Албанији и Косову.

Наиме, нису наведени детаљи на којем узорку је обављено истраживање, где и када.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*