Operacija tzv. kosovske policije u Banjskoj završena – dozvoljen ulaz u selo; Pušteno sedam Srba

printscreen
Vlasti u Prištini donele su odluku o deblokadi područja oko sela Banjska na severu Kosmeta. Posle četiri dana pripadnici specijalnih jedinica takozvane kosovske policije dozvolili su ulazak u selo. Trojica Srba koja su u ponedeljak uveče privedena u hotelu „Rajska banja“ u Banjskoj puštena su na slobodu zbog nedostatka dokaza. Prethodno je na slobodu pušteno četvoro Srba koji su uhapšeni nedaleko od mesta sukoba u nedelju u Banjskoj.

Takozvana kosovska policija dozvolila je ulaz u selo Banjska, ali preporučuje samo kretanje po glavnim putevima. Puteve kroz šumu okarakterisala je kao nebezbedne jer postoju opasnost od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. U samom selu i oko manastira prisutni su Kurtijevi specijalci. U selu – tragovi oružanog sukoba – između ostalog vidljivi i po rupama od metaka.
Specijalno tužilaštvo u Prištini potvrdilo je da su četiri osobe koje su uhapšene tokom akcije u selu Banjska puštene na slobodu u nedostatku dokaza. Srbi iz Kosovskog Pomoravlja i danas pale sveće i odaju počast ubijenim sunarodnicima.

– Ono što znamo jeste da još uvek porodice nisu preuzele tela, kada će to biti – i to je zaista veliki problem za porodice tako da mislimo da će se u toku današnjeg dana, do kraja današnjeg dana ipak imati nekih konkretnih informacija – kaže Lazar Stević urednik TV Most.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić ističe: Aljbin Kurti isključivi je krivac za sve što se dešava na Kosmetu jer je pokušavao nasiljem da dovede do otvorenog sukoba, da uvuče Srbiju u to, a samim tim i u sukob sa NATO-om, kako bi sproveo svoj krajnji cilj – etničko čišćenje.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kaže za RTS da nakon sukoba u Banjskoj sledi utvrđivanje šta se tačno dogodilo. Srbija je u dobroj meri razočarana reakcijom Kfora.

– Mi zaista očekujemo da KFOR preduzme tu jednu daleko aktivniju ulogu, a ne da se postavi u ulogu posmatrača na nekom brdu sa strane pa gleda sada dokle će i koliko će albanska policija ubiti Srba ili da li će oni uzvratiti i šta će se već dešavati, prosto je neverovatno da nije bila ta jača reakcija – dodaje Vučević.

Događaji u Banjskoj su direktna posledica sprovođenja politike i represije Prištine. Imajući u vidu reakcije zapadnih centara moći – jasno je da Kurti ima razumevanje, ističe bivši diplomata Zoran Milivojević.

– U takvim okolnostima možemo očekivati samo nastavak takve politike, represije i potpunu neizvesnost kada je reč o položaju srpskog naroda, da ne govorim o dijalogu ili bilo kojoj varijanti političkog rešavanja ovog problema – ističe Milivojević.

Srpska pravoslavna crkva izrazila je saučešće srodnicima nastradalih Srba i Albanaca i istakla da je mnogi pokušavaju prikazati kao učesnicu i vinovnika sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Sinoda. Crkva se uvek zalagala i zalaže se da se nesporazumi na Kosmetu rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota svih naroda koji žive na tom prostoru, navodi se u saopštenju.

 

 

 

IZVOR:RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*