Opozicija nezadovoljna selektivnim odnosom predstavnika Evropskog parlamenta

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk
BEOGRAD –

Stranke koje ne pripadaju Savezu za Srbiju nastavljaju danas popodne da izražavaju nezadovoljstvo selektivnim odnosom u organizaciji sastanka predstavnika Evropskog parlamenta sa srpskom opozicijom u sedištu Delegacije EU, jer su poziv dobili samo SzS i PSG.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine začuđeni su informacijom da će se Bilčik i Veber sastati samo sa predstavnicima SzS i PSG.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš kaže da je krajnje nelogično da se evropski parlamentarci odlučuju na susrete sa strankama koje se, kaže, protive evropskim vrednostima i neguju bliske odnose sa zvaničnim Kremljom i njegovim bezbednosnim službama.

Kostreš u pisanoj izjavi, navodi da je LSV od početka procesa razgovora o izbornim uslovima zauzimala konstruktivnu ulogu i pokušavala da svojom predlozima unapredi izborni proces.

„Tim više čudi odluka predstavnika Evropskog parlamenta da se sastanu sa promoterima politike Dimitrija Ljotića, vođe fašističkog pokreta u Srbiji u toku Drugog svetskog rata“, dodao je Kostreš.

On ocenjuje da će se Evropi kao bumerang vratiti podrška „proruskom populizmu, ksenofobiji i nacionalizmu“.

„Nadamo se da je ovo samo prolazna neopreznost Bilčika i Vebera i da će već posle današnjeg sastanka shvatiti da se evropska Srbija ne može graditi sa antievropskim političarima“, rekao je Kostreš.

I Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije smatra ovaj potez kontraproduktivnim.

„Selektivno pozivanje opozicionih organizacija na razne formate sastanka svakako bi bilo ne samo kontraproduktivno, već i duboko štetno za stvaranje ambijenta za održavanje slobodnih demokratskih izbora i sveukupni razvoj vladavine prava i demokratije u Srbiji“, rekao je Đurić za Tanjug.

Njegova stranačka koleginica Tatjana Macua reagovala je na Tviteru, i to na engleskom jeziku, uz podsećanje da ovo nije prvi put da, kako navodi, „naši EU prijatelji ignorišu činjenicu da u Srbiji ne postoje samo dve opozicione partije“.

„Nadamo se da niste privatni medijatori za dve političke organizacije i da namerno ne ignorišete SMS, Novu stranku, Spas, LDP i LSV…“, napisala je Macura i dodala:

„Imate pravo da se sastajete sa kim god želite, ali ako su izbori tema, nemate pravo da nas stavljate sa strane. To nije uloga medijatora“.

Na sutrašnji sastanak predstavnika Evropskog parlamenta sa srpskom opozicijom u sedištu Delegacije EU pozvani su, prema nezvaničnim informacijama, samo predstavnici Saveza za Srbiju Dragana Đilasa i PSG Sergeja Trifunovića.

Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, koji, kao i dobar deo drugih opozicionih stranaka proevropske orijentacije, nije dobio poziv iz Delegacije EU, prvi je danas popodne reagovao na informaciju da će sastanku sa Veberom i Bilčikom prisustvovati samo SzS Dragana Đilasa i PSG Sergeja Trifunovića porukom: „Spletkarite nam iza leđa“.

„Halo Veber, Bilčik, EU, zar je malo vaših gluposti u BiH, Albaniji, Makedoniji, pa kao GRU i sa fašistima morate da spletkarite nama iza leđa, zaboravite Okrugli sto“, napisao je Jovanović na Tviteru.

On je za Tanjug rekao da nema šta tome da doda, i ističe da posle ovoga nema smisla učešće na okruglom stolu vlasti i opozicije, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta u Narodnoj skupštini.

Srpski patriotski savez (SPAS) takođe nije pozvan, a predsednik Aleksandar Šapić smatra da bi predstavnici EP trebalo da se izjasne da li stranke koje nisu u Savezu za Srbiju smatraju nerelevantnim.

To, kaže Šapić, jeste njihovo pravo, koje niko ne može da im uskrati.

„Ali, onda bi bilo dobro da svima nama koji se bavimo politikom u Srbiji, a koji nismo na vlasti i koji pokušavamo nešto da uradimo, jasno kažu da nas ne smatraju ni relevantnim, ni postojećim i da, ukoliko nismo deo SZS, niko nas ništa neće pitati“, rekao je Šapić.

Ističe da u tom slučaju ne vidi zašto bi gubili vreme na sastancima sa evropskim parlamentarcima u Skupštinu.

„Nego, treba da čekamo da vidimo šta će SZS da odluči, pa onda da vidimo da li to odgovara ili ne“, ironično primećuje Šapić.

Malo je, kaže, čudno da se informišemo putem medija kako predstavnici EP imaju sastanke samo sa određenim delovima opozicije:

„To je u redu, samo nek nas sve ostale obaveste da znamo na čemu smo, što bi bilo fer i lepo“, rekao je Šapić.

Nova stranka takođe nije dobila poziv za susret sa Veberom i Bilčikom, a njen predsednik Zoran Živković kaže da evropski parlamentarci biraju sa kim će da pričaju.

On smatra da sa nekima ne pričaju, jer procenjuju da nema razloga da se priča sa njima, zato što priča ne bi pomogla da se oni promene na bolje i da, s druge strane, postoje neki s kojima nema potrebe pričati, jer su oni potpuno OK po svojim pogledima, standardima i ne prave probleme.

Živković je istakao da Nova stranka nije među strankama sa kojima nema smisla pričati.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*