Optuženi da „navlače“ mlade na pušenje: Poznata kompanija otpušta radnike i reže troškove

Foto: Depositphotos, librakv

San Francisko — Poznati proizvođač elektronskih cigareta „Juul“ prisiljen je da promeni strategiju poslovanja i sreže troškove za čak milijardu dolara.

Foto: Depositphotos, librakv

Ranije ove godine, dok je „Juul“ bio na svom vrhuncu, zapošljavali su 300 ljudi mesečno, a trenutno ukidanje 16 odsto radnih mesta, kako su pojasnili, deo je pokušaja da povrate poverenje javnosti koja ih je osudila da svojim proizvodima tinejdžere navlače na pušenje.

Kako piše Blumberg, kompanija će otpustiti 650 radnika, prestati sa zapošljavanjem i ukinuti poziciju direktora marketinga u kompaniji. Prestali su sa štampanim i digitalnim oglašavanjem i fokusiraju se isključivo na odrasle pušače, prenosi portal Novac.

„Juul“ je postao meta regulatora koji žele da zaustave epidemiju novi mladih korisnika nikotina koje su, iako nikada pre nisu pušili, privukle upravo e-cigarete zbog lepog izgleda i posebnih aroma kao što su mango, menta i krastavac. Uz pritiske regulatora zbog kojih mnoge prodavnice više ne prodaju tu vrstu cigareta, vrednost kompanije je potonula i zbog rastućih briga za zdravstvene rizike koje elektronske cigarete nose.

„Budući da kategorija e-cigareta prolazi kroz svojevrsnu obnovu, reorganizacija će nam pomoći da smanjimo korišćenje proizvoda od strane maloletnika, uložimo u naučna istraživanja i stvorimo nove tehnologije“ rekao je KC Krostvejt, izvršni direktor kompanije koji je tu poziciju zauzeo u septembru i najavio odlaske četiri direktora iz kompanije, direktora marketinga, finansija, administracije, kao i potpredsednika naprednih tehnologija.

Grupacija Altria, u čijem je „Juul“ vlasništvu, lani je u tu kompaniju investirala 12,8 milijardi dolara, ali nije doživela povrat te investicije, pa je iz tog razloga najavila otpis uloženih 4,5 milijardi dolara.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*