Noć puna nasilja: Policija vs demonstranti u Hongkongu FOTO

Tanjug/AP Photo/Achmad Ibrahim

Hongkong — Policija u Hongkongu koristi suzavac i gumene metke kako bi zadržala stotine antivladinih demonstranata koji su pokušali da izađu iz kompleksa univerziteta.

Tanjug/AP Photo/Achmad Ibrahim

Desetine demonstranata pokušale su da pobegnu iz kompleksa, nakon noći pune nasilja u poluautonomnoj kineskoj teritoriji, nakon što su glavni putevi blokirani, most zapaljen, a jedan policajac pogođen strelom. Povređeno je 38 ljudi, saopštila je gradska zdravstvena služba.

Rojters prenosi izjave svedoka da su pojedini demonstranti zadobili opekotine od hemikalija iz vodenih topova koje je ispalila policija.

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Kako je javio lokalni RTHK , mnogo ljudi je uhapšeno u blizini Univerziteta, dok su aktivisti zaustavili saobraćaj u obližnjoj komercijalnoj četvrti Nejtan roud i primorali vlasnike da zatvore šoping centre i prodavnice.

Policija je pozvala sve zabarikadirane na Politehničkom univerzitetu da predaju oružje i druge opasne predmete, da skinu gas maske i da mirno napuste kompleks.

Policija u Hongkongu opkolila je juče više stotina demonstranata kako im ne bi dozvolila da izađu iz velikog univerzitetskog kompleksa i oslobodivši na taj način okolne ulice posle dvodnevne blokade.

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Stotine demonstranata su se tokom celog jednog dana unutar Politehničkog univerziteta borile sa policijskim vodenim topovima i blindiranim vozilima.

Jedan policajac u Hongkongu pogođen je u nedelju strelom kada je policija upotrebila suzavac i vodene topove u pokušaju da rastera demonstrante koji su okupirali kampus univerziteta.

Na fotografijama, objavljenim na Fejsbuk stranici policije, vidi se da je strela pogodila policajca u potkolenicu, a policija je saopštila da je on prebačen u bolnicu, preneo je ranije AP.

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Učesnici protesta počeli su da se povlače u zgradu Politehničkog univerziteta tek kada je počela da pada noć, strahujući da će se naći u zamci pošto je policija koristila suzavac i približila im se sa suprotne strane.

Politehnički univerzitet u Hongkongu jedan je od brojnih univerzitetskih kampusa, koji su protekle nedelje korišćeni kao mesto okupljanja učesnika protesta.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*