Orbanov oštar odgovor: Ne sprečavajte nas da se odbranimo od zaraze

РТВ (Срђан Басић)
BUDIMPEŠTA –

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban oštro je reagovao na primedbu Brisela da on, koristeći vanrednu situaciju izazvanu epidemijom koronavirusa, želi da preuzme svu vlast na neodređeno vreme i time podrije načela pravne države.

„Ako niste u stanju da nam pomognete u ovom kriznom periodu molim vas da nas bar ne sprečavate u našim naporima sa se odbranimo od zarazne bolesti“, navodi se u odgovoru koje je Orban uputio generalnoj sekretarki Saveta Evrope Mariji Pajčinović Burić.

RTV (Srđan Basić)

Mađarski premijer je zamolio hrvatsku političarku da najpre prouči tekst predloga o produženju vanrednog stanja, koji je vlada dostavila parlamentu, ali i da vidi kakve pravne mere su preduzele druge članice Evropske unije radi suzbijanja pandemije – piše u pismu koje je medijima dostavio Orbanov portparol Bertalan Havaši.

Prema najnovijom zvaničnim podacima u Mađarskoj je registrovan 261 slučaj koronavirusa, za 35 više nego dan ranije. Bolesti je podleglo 10 osoba, 28 je izlečeno, 100 ljudi je u bolničkom karantinu, a obavljeno je više od 4.000 testova.

Na sinoćnoj zajedničkoj sednici akcionih grupa raspravljalo se o upotrebi postojećih lekova u borbi protiv infekcije, o raspodeli zaliha hrane i olakšicama privrednicima, naveo je Orban na svom Fejsbuk nalogu.

Jedna od novih mera je i odluka Mađarske naftne kompanije (Mol) da umesto tečnosti za pranje vetrobrana pređe na proizvodnju sredstava za dezinfekciju na bazi etanola. U jednom od Molovih pogona će se, već od sredine aprila, proizvoditi 50.000 litara koncentrata za dezinfekciju ruku i javnih površina – izjavio je na konfrenciji za novinare Operativnog štaba izvršni direktor Mola Peter Ratatič.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*