Otvaranje izložbe MILICA ZORIĆ: VEZILJA SNOVA

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u subotu, 22. februara u 11 časova biće otvorena izložba dečjih radova pod nazivom Milica Zorić: vezilja snova. Radovi su nastali kao rezultat istoimenog programa održanog prethodne godine kojim je nastavljena dugogodišnja saradnja muzeja i Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ Novi Sad, obuhvativši više od dve stotine polaznika novosadskih vrtića.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je u okviru serije edukativnih programa prilagođenih deci predškolskog uzrasta prošle jeseni pripremila program pod nazivom Milica Zorić: vezilja snova. Kroz program koji je počeo vanmuzejskom interaktivnom radionicom Kustos u vrtiću, deci su predstavljene tapiserije iz kolekcije Pavla Beljanskog i drugih muzeja, prikazane na izložbi „Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“ (12. septembar – 27. oktobar 2019). Nakon razgledanja postavke mali učesnici su mogli da se oprobaju u praktičnom delu radionice, praveći skice u različitim likovnim tehnikama, a kasnije i izradi tapiserija po uzoru na dela Milice Zorić.

Kao i prethodnih godina, završna izložba prikazaće rezultate ovih istaživanja, a publika će moći da pogleda radove svih učesnika, iz sedam vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Novi Sad: Veseli patuljci, Viljenjak, Kockica, Palčica, Veseljko, Čika Jova, Zvončica.

Program je realizovan zahvaljujući saradnji višeg kustosa Spomen-zbirke – Milice Orlović Čobanov i stručnih saradnika za likovno vaspitanje Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ Novi Sad – Jelene Tišme, Dragana Jajića, Viktorie Čikoš i Bojana Stankova, ali i kao rezultat uspešne komunikacije sa vaspitačima i decom.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*