Ove godine izdato 10.000 dozvola strancima za rad u Srbiji

U 2020. godini izdato je više od 10.000 dozvola stranim državljanima za rad u Srbiji, rekla je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

 

Ove godine izdato 10.000 dozvola strancima za rad u Srbiji

Foto: Pixabay
Dodala je da je od decembra 2014. godine, kada je stupio na snagu Zakon o zapošljavanju stranaca, izdato približno 55.000 dozvola, najviše radnicima iz Kine, Rusije, Turske i Italije, navodi se na sajtu vlade, prenosi eKapija.
Kisić Tepavčević je, na video-konferenciji „RE: Integrate – povratak i (re)integracije: izazovi tokom kovid-19 pandemije“, podsetila da je u februaru ove godine usvojena Strategija za ekonomske migracije za period od 2021. do 2027. godine.
Cilj tog dokumenta, kako je rekla, jeste da osnaži institucionalne kapacitete, stvori društveni i privredni ambijent za usporavanje odlaska radno sposobnog stanovništva, jača veze sa dijasporom i podstiče povratne migracije.
Ministarka je dodala da je u toku izrada pratećeg akcionog plana za period od 2021. do 2023. godine, napominjući da je „veoma važno da gradimo sistem prikupljanja podataka o različitim kategorijama povratnika, kako bismo na pravi način kreirali programe podrške za svaku od njih“.
Ona je rekla da ne postoje zvanične statistike, ni relevantni podaci, o tome koliko građana Srbije odlazi na rad u inostranstvo, kao ni podaci o njihovom polu, stručnosti i godinama.
Prema podacima licenciranih agencija, od januara do novembra 2020. godine njihovim posredstvom u inostranstvu zaposlilo se približno 1.000 naših državljana, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine, kada se u proseku na godišnjem nivou preko tih agencija zapošljavalo približno 6.500 naših građana.
U istom periodu posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje oko 1.500 naših građana je pronašlo posao u inostranstvu, pre svega u Sloveniji i Nemačkoj.
Autor: eKapija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*