Pandorini papiri: Poreske oaze i tajno bogatstvo svetskih lidera

BERLIN –

Više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano je sa kompanijama koje koriste poreske oaze, otkrilo je novinarsko istraživanje nazvano Pandorini papiri.

Među poznatim osobama čije su finansijske konstrukcije razotkrivene nalaze se bivši britanski premijer Toni Bler, jordanski kralj i kenijski predsednik Uhuru Kenijata, prenosi Dojče vele (DW).

evro, evri, valuta, novac

Izvor: RTV (Marina Blašković), ilustracija

Bankovni računi na ofšor lokacijama često su korišćeni da se tajno premeštaju ogromne sume novca i prikriva stvarni imetak.

U istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 150 medija širom sveta otkriveno je da je 330 javnih zvaničnika širom sveta povezano sa ofšor računima.

Među njima su ministri finansija Pakistana, Holandije i Brazila, kao i bivši ministri finansija Malte i Francuske – uključujući nekadašnjeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Štros-Kana.

Pandorini papiri dolaze pet godina posle afere Panamski papiri koja je odnela nekoliko bitnih političara, pokrenula policijske racije širom sveta i naterala politiku da razmisli o uvođenju globalne poreske stope, podseća DW.

Ovog puta, ICIJ je došao u posed 11,9 miliona poverljivih dokumenata iz 14 agencija koje se bave pokretanjem ofšor firmi. U dvogodišnjem istraživanju je učestvovalo više od 600 novinara iz 150 svetskih medija.

Istraživanje ICIJ pokazuje da moćni političari, koji bi mogli da okončaju skrivanje novca i izbegavanje poreza upotrebom poreskih rajeva – zapravo i sami profitiraju od takvog sistema.

Pandorini papiri sada otkrivaju da su bivši britanski premijer Toni Bler i supruga došli do zgrade vredne 7,6 miliona evra tako što su kupili ofšor firmu koja trguje nekretninama i to od porodice bahreinskog ministra Zajeda bin Rašida al Zajanija.

Tako što su kupili udele firme – a ne direktno samu zgradu – Bler i njegova supruga su izbegli da plate porez na imetak od oko 350.000 evra.

Blerovi i Al Zajanijevi tvrde da nisu imali pojma da su ovi drugi umešani u dil. Čeri Bler, supruga bivšeg premijera, tvrdi da njen muž nije bio uključen u transakciju i da firma danas više ne postoji.

U papirima koji su procurili do novinara pominje se i češki premijer Andrej Babiš, milijarder koji se 2017. domogao izborne pobede obećavajući borbu protiv korupcije.

Babiš je 2009. ubrizgao oko 19 miliona evra u ogranak jedne naftne kompanije kako bi kupio vilu sa dva bazena i bioskopom na francuskoj rivijeri, u blizini Kana.

Kako su u okviru istraživanja otkrili češki novinari, Babiš nikada zvanično nije prijavio da ima udele u naftnoj kompaniji niti tu vilu. On je odbio da odgovara na pitanja novinara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imao je udele u naftnoj kompaniji registrovanoj na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Samo mesec dana pre nego što je u aprilu 2019. izabran za predsednika, Zelenski, bivši komičar i glumac, tiho je prodao svoj deo firme Sergiju Šefiru. Njih dvojica su inače bliski prijatelji i poslovni partneri.

Dokumenti iz juna 2019. pokazuju da je Šefir zadržao udele u kompaniji zvanoj Malteks čak i pošto se priključio administraciji Zelenskog.

Kenijski predsednik Kenijata, izdanak najpoznatije političke dinastije u zemlji, takođe se u javnosti zalagao za borbu protiv korupcije i transparentnost u politici.

Ali, Pandorini papiri sada pokazuju da su Kenijata i njegova majka upisani u vlasništvo jedne fondacije u Panami, poznatom poreskom raju.

Pandorini papiri otkrivaju prave vlasnike u 29.000 ofšor kompanija. Neke od njih se koriste da se sakriju bankovni računi, privatni avioni, jahte, vile ili dela poznatih umetnika poput Pikasa i Benksija.

Jordanski kralj Abdulah Drugi je, navodi se, pazario tri vile na plaži u Malibuu, čuvenom kalifornijskom utočištu poznatih milionera, što ga je koštalo blizu 60 miliona evra.

Kralj je kupio nekretnine usred “Arapskog proleća“, kada su Jordanci preplavili ulice protestujući protiv vladajuće dinastije, korupcije i nezaposlenosti.

Dokumenti razotkrivaju i marokansku princezu Lalu Hasnu kao vlasnicu naftne kompanije koja je kupila kuću od desetak miliona evra u najboljem delu Londona.

Kolumbijska pevačica Šakira i bivša indijska zvezda kriketa Sačin Tendulkar su neka od imena iz šou-biznisa i sporta koja se pominju u Pandorinim papirima.

Šakirin advokat je rekao da su njeni ofšor bankovni računi bili poznati i da nisu donosili nikakve poreske prednosti.

U dokumentima se može pronaći tajna imovina više od 130 milijardera, među kojima su oni iz SAD, Rusije, Indije, Meksika ili Turske.

Recimo, turski tajkun Erman Iličak. Na ime njegove majke su se 2014. godine vodile dve ofšor kompanije na koje je bio prepisan imetak njegovog građevinskog konglomerata.

Samo u prvoj godini rada tu je prošlo oko 90 miliona evra dividendi. Iličakova firma je inače gradila predsedničku palatu za predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, zdanje sa 1.150 soba.

Posedovanje firmi u zemljama u kojima se praktično ne plaća porez samo po sebi nije ilegalno, ali nailazi na kritike jer omogućava utaju poreza.

Uz to, vode se debate o tome koliko je moralno izbegavati plaćanje poreza u zemlji u kojoj novac zarađuješ.

Prema nekim procenama stručnjaka, čak 10 odsto svetskog BDP drži se u poreskim oazama.

Iako izraz „poreski raj“ asocira na neke karipske lokacije, ofšor kompanije niču u brojnim zemljama koje imaju smešno niske poreske stope, poput Holandije, Irske, Singapura, Hongkonga ili čak nekim saveznim državama SAD.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*