Pariz: Tragovi korone pronađeni u komunalnoj vodi

EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

PARIZ –

Vlasti Pariza zatvorile su delove vodovodne mreže nakon što su pronađeni sićušni tragovi koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i navodnjavanje gradskog zelenila.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Grada Pariza, pijaća voda u gradu je u potpunosti ispravna i sigurna. Gradska laboratorija zadužena za kontrolu kvaliteta vode u Parizu otkrila je „majušne tragove“ na uzorcima sa četiri, od ukupno 27 tačaka vodovoda kojim teče nepijaća voda.

EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Kako navodi AP, taj deo vodovoda je potpuno odvojen od sistema kojim prolazi pijaća voda. Posle ovog otkrića, gradske vlasti su privremeno obustavile protok nepijaće vode na javnim mestima i zamenile ih dotokom pijaće vode.

Nepijaća voda se uzima iz reke Sene i jednog pritočnog kanala, a koristi se za pranje ulica, navodnjavanje parkova i u pojedinim gradskim fontanama.

Asošijejted pres podseća da su sve pariske fontane i parkovi trenutno zatvoreni u sklopu mera vlasti na suzbijanju širenja korona virusa.

AP navodi i da za sada nije poznato da li se Kovid-19 prenosi vodom, podsećajući da američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i drugi eksperti kažu da nema dokaza da se virusom može zaraziti putem digestivnog trakta.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*