Pariz želi sporazum o migrantskim pitanjima između EU i Velike Britanije

Izvor: Alessandro FUCARINI / AFP

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen pozvao je na pregovore o sporazumu o migrantskim pitanjima Evropske unije (EU) i Velike Britanije.

„Treba da održimo pregovore o sporazumu, pošto pregovarač EU Mišel Barnije to nije učinio u sklopu pregovora o izlasku Velike Britanije iz članstva u EU (Bregzit)“, rekao je Darmanen i dodao da će se Francuska baviti tim pitanjem od 1. januara kada preuzima mesto šetomesečnog predsedavanja EU.

Darmanen je pozvao britanske vlasti da drže obećanja o finansiranju borbe protiv ilegalne imigracije na francuskim obalama.

„Vlada (Velike Britanije) nije za sada finansijski učestvovala kao što je obećala. Pozivamo Britance da drže svoja finansijska obećanja“, rekao je francuski ministar.

Velika Britanija se krajem jula obavezala da će Francuskoj dati 62,7 miliona evra za period 2021.- 2022. za jačanje borbe protiv ilegalne imigracije na obalama Francuske.

Britanski mediji su preneli da je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel zapretila početkom septembra da neće biti isplate zbog dolaska migranata koji prelaze Lamanš.

„Francuska obezbedjuje granicu za naše britanske prijatelje više od 20 godina“, rekao je Darmanen i podsetio da je Francuska dodatno angažovala žandarme i nabavila tehnološka sredstva za čuvanje granice.

Francuski ministar je rekao da Velika Britanija treba da pomogne u čuvanje zajedničke, pomorske granice.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*