U Mrkonjić Gradu pomen stradalim Srbima u zapadnoj Krajini pre 26 godina

Izvor: Shutterstock

U Mrkonjić Gradu danas će biti obeleženo 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini kada je u združenoj akciji Hrvatske vojske, HVO-a i Armije BiH ubijeno 2.014 srpskih vojnika i civila, a proterano 120.000 ljudi.

Program obeležavanja počeće u 11 časova, kada će biti služen parastos i položeni venci na spomen-obilježju masovne grobnice na Gradskom groblju u Mrkonjić Gradu.

Pomenu će prisustvovati delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine potpredsednik parlamenta Željka Stojičić i narodni poslanik Nedeljko Glamočak, kao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Među 2.014 ubijenih njih 753 bili su civili, od kojih 14 dece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 telo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima bilo je 10 žena. Kada je reč o razaranju, samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procenjena je na 680 miliona KM.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, o čemu postoji video-zapis.

Za zločine nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština pravdi nisu privedeni neposredni izvršioci zločina, ni odgovorni po komandnoj odgovornosti.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*