Pašalić: MUP-u upućena urgencija da se izjasni o hapšenju Obradovića

Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da je 17. decembra Ministarstvu unutrašnjih poslova uputio urgenciju i dao dodatni rok od sedam dana za dostavljanje pojašnjenje o slučaju hapšenja Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika.

Foto: Medija centar

 

Zaštitnik građana je u novembru 2019, godine pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova i zatražio neophodna pojašnjenja u slučaju hapšenja Aleksandra Obradovića iz Valjeva, podseća ova institucija.

Kako se navodi u saopštenju, Pašalić je postupao po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja do kojih je došao iz sredstava javnog informisanja.

„Novinski tekstovi koji su se bavili ovim događajem ukazivali su na mogućnost da je prilikom sprovođenja postupka lišavanja slobode ovog lica bilo nezakonitosti i nepravilnosti u radu od strane policijskih službenika, što je bio povod da Zaštitnik građana zatraži izjašnjenja MUP-a po pitanjima koje mogu utvrditi tačnost ovih tvrdnji“, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, pitanja su se odnosila na pravni osnov za sprovođenje hapšenja Aleksandra Obradovića, odnosno postojanju naloga ovlašćenog organa, mere, radnje i ovlašćenja koje su policijski službenici primenili prilikom lišenja slobode navedenog lica, vreme i način primene policijskih mera, kao i radnji i ovlašćenja prilikom lišenja slobode navedenog lica.

Takođe, od kontrolisanog organa je tražena informacija da li se Obradović žalio na postupanje policijskih službenika prilikom sprovođenja procedure njegovog hapšenja i da li su navodi iz njegove eventualne žalbe ispitani, ističe se u saopštenju.

„S obzirom da izjašnjenje nije dostavljeno u ostavljenom roku, MUP-u je juče upućena urgencije i dat dodatni  rok od sedam dana od njegovog prijema za postupanje po prvobitnom zahtevu“, zaključuje se u saopštenju Zaštitnika građana.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*