Pendarovski: Promene granica na Balkanu vode u krvoproliće

SKOPLJE –

Promene granica na Balkanu odmah bi izazvale krvoproliće, ocenio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

„Ne možete da menjate granice na Balkanu, a da istog dana ne dobijete krvoproliće. To je jednostavno tako“, rekao je Pendarovski za Juronjuz, nakon što medijskih izveštaja o više tzv non-pejpera koji predviđaju promene granica na prostoru država bivše Jugoslavije.

stevo, pendarovski

EPA-EFE/YVES HERMAN / POOL

Istakao je da nikada ne bi prihvatio promenu granica Severne Makedonije jer bi to, kako smatra, imalo veliku cenu u ljudskiim životima.

„Ne bih voleo uopšte da razmišljam o tom scenariju jer bismo viđeli užasne patnje običnih ljudi. Oni koji crtaju te mape ne pate. Dosta je bilo takvih stvari na Balkanu“, poručio je Pendarovski.

Stoltenberg: Severna Makedonija važan faktor stabilnosti

Tokom prethodne godine, Severna Makedonija se pokazala kao važan faktor stabilnost i cenjeni saveznik, ocenio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom razgovora sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

„Pozdravljam vas u odluci da ste povećali ulaganja, sa jasnim planom da investirane dva odsto BDP u odbranu do 2024. godine. Severna Makedonija je takođe pokazala liderstvo u nekim ostalim oblastima, uključujući i organizovanje važne civilne vežbe i doniranjem novca u fond NATO za pandemijski odgovor na kovid“, naglasio je Stoltenberg, a preneo sajt NATO.

Generalni sekretar NATO je takođe naglasio benefite članstva Severne Makedonije u NATO.

„Kao što Severna Makedonija stoji uz NATO, isto tako NATO stoji uz Severnu Makedoniju. Tokom prošle godine, saveznici su pomogli vašoj zemlji da odgovore na pandemiju kovida-19, davajući finansijsku podršku, respiratore, poljske bolnice i ostala medicinska pomagala. To je solidarnost NATO na delu“, naglasio je generalni sekretar NATO.

Stoldenberg i Pendarovski su takođe razmenili poglede na predstojeće pripreme za samit NATO 2021. godine, koji će se odigrati u Briselu 14. juna.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*