„Penzioneri koji ne otvore vrata poštaru iz straha od virusa, ostaju bez penzije i mogu je podići kasnije“

Foto: 021.rs

Do početka isplate drugog dela penzija za februar, u sredu, 25. marta, penzioneri će znati kako će u ovoj situaciji izazvanoj virusom korona dobiti svoj novac.

Vlada će do tada saopštiti da li će baš svima od 1,7 miliona najstarijih u Srbiji penzije moći da budu donete na kućnu adresu, piše Politika. Isplata neće kasniti i novac će svi dobiti, uz jednokratnu pomoć od 4.000 dinara.
Foto: 021.rs

 

Planom je predviđeno da drugi deo februarske penzije penzionerima fonda zaposlenih, koji novac primaju preko tekućih računa i na kućnu adresu, počne da se isplaćuje 25. marta, dok će dan ranije početi isplata penzionerima bivših jugoslovenskih republika.
Penzionerima fonda samostalnih delatnosti, vojske i poljoprivrednicima penzije su već isplaćene početkom ovog meseca, pre nego što je uvedeno vanredno stanje.
Najviše penzionera novac prima preko Poštanske štedionice, koja čeka instrukcije nadležnih o načinu dostavljanja novca. Rešenje bi trebalo da bude poznato u narednih 48 sati, najavili su nadležni. Od PIO fonda ne zavisi kako će penzije stići do penzionera, jer će oni, kao i svaki put, prebaciti novac na račune banaka i pošta, ali je pitanje kako će taj novac dalje podizati oni kojima poštar ne donosi penziju na vrata.
Bivši predsednik Saveza penzionera Srbije Đuro Perić ističe za „Politku“ da će se, prema informacijama koje ima iz Pošte, penzije isplatiti na kućnu adresu bez problema, samo što će poštarima biti potrebna pomoć vojske da se novac podeli, zbog čega vlada i pregovara s njima. 
Oni penzioneri kojima poštar zazvoni na vrata, a oni neće da otvore zbog straha od virusa, ostaće bez penzije i mogu novac podići kasnije. S tim što se on vraća PIO fondu„, kaže Perić.
Jovan Tamburić, predsednik udruženja sindikata vojnih penzionera Srbije, kaže da je malo verovatno da će poštari moći da zazvone na vrata 1,7 miliona penzionera, te da će verovatno novac na ruke i dalje dobijati oni koji su ga i do sada tako primali.
Autor: Politika-021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*