Proglašena epidemija virusa korona u Srbiji, donete i nove mere

Foto: 021.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar doneo je naredbu o proglašenju epidemije u Srbiji izazvanu virusom korona.

Foto: 021.rs

 

Naredba je objavljena juče u Službenom glasniku, kada je i stupila na snagu. U naredbi se navodi da se proglašava epidemija virusa korona epidemijom od većeg epidemiološkog značaja za teritoriju Srbije.
U Srbiji je do sada od virusa korona obolelo 118 osoba. Prvi slučaj zaraze potvrđen je u petak, 6. marta, dok je u nedelju, 15. marta, proglašeno vanredno stanje.
Nove mere Vlade Srbije
Vlada Srbije donela je danas niz odluka u vezi sa sprečavanjem širenja virusa virusa korona, među kojima je obustavljanje međumesnog putničkog autobuskog prevoza, međunarodnog i unutrašnjeg železničkog putničkog i rečnog prevoz putnika.
Svim prevoznicima koji su danas do podneva započeli prevoz biće omogućen završetak putovanja i povratak prevoznika u svoje sedište, a naknadni polasci neće biti mogući, navdeno je u saopštenju Vlade.
Od jutros su zatvoreni i svi granični prelazi za ulazak putnika, osim za kamione.
Doneta je i uredba koja se tiče poreskih mera za vreme trajanja vanrednog stanja, a odnosi se na pravna i fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja poreskog duga. Cilj te uredbe je povećanje likvidnosti poreskih obaveznika za vreme trajanja vanrednog stanja.
Vlada je takođe usvojila uredbu o rokovima u sudskim postupcima za vreme trajanja vanrednog stanja, a cilj je zaštita stranaka u parničnim i vanparničnim postupcima.
Rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, kao i predlozi za pokretanje postupaka, kao i postupaka izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta.
Odlučeno je i da će se lekovi sa liste lekova, propisanih na recept, u periodu važenja odluke da se virus korona proglasi zaraznom bolešću, izdavati zdravstvenim osiguranicima bez plaćanja fiksne participacije.
Biće uspostavljena i dva nacionalna kontakt centra, jedan za sve informacije u vezi sa virusom korona, dok će drugi biti namenjen volonterima. Svi građani biće uskoro obavešteni o broju telefona kontakt centara.
Autor: 021.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*