Petnaest godina zatvora jednom od optuženih za ubistvo novinara u Bratislavi

Foto: Pixabay

Slovački sud izrekao je 15-ogodišnju kaznu zatvora Zoltanu Andruskom, optuženom za omogućavanje ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka 2018, po sporazumu o priznanju krivice, izjavila je portparolka suda.

Foto: Pixabay
Andrusko (42) je jedan od pet optuženih i jedini koji je priznao krivicu, tražeći da bude svedok.
Suđenje preostaloj četvorici, uključujući preduzetnika Marjana Kocnera, o kome je Kucijak izveštavao vezano za slučajeve prevara u koje su umešani politički povezani biznismeni, počelo je 19. decembra i biće nastavljeno u januaru.
Andrusko je dogovorio 10-godišnju kaznu sa tužiocima, ali je sud danas odbacio taj dogovor i predložio dužu kaznu zatvora, koju je optuženi prihvatio.
Prema tužiocima, Kocner je taj koji je naredio Kucijakovo ubistvo. On i njegovi saučesnici, koji su se svi izjasnili da nisu krivi, suočavaju se sa doživotnom kaznom ako budu osuđeni.
Jan Kucijak i njegova verenica ubijeni su u svojoj kući nedaleko od Bratislave februara 2018. godine. Ubistvo je podstaklo masovne demonstracije protiv korupcije, koje su prisilile tadašnjeg premijera Roberta Fica da podnese ostavku.
Autor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*