Picula izabran za izvestioca EP za Zapadni Balkan

Foto: Youtube Printscreen

STRAZBUR: Hrvatski evroparlamentarac, Tonino Picula, imenovan je danas za izvestioca Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči samita u Zagrebu, u maju 2020, javila je Hina.

Foto: Youtube Printscreen

Njegova uloga će, kako se navodi, biti izrada preporuka EP Savetu i Komisiji sa ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i davanja novog zamaha procesu proširenja, saopšteno je u sredu u Strazburu.

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se se Picula baviti u ovom izveštaju biće pronalaženje konsenzusa u Savetu, a u pogledu procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana, najavljeno je u saopštenju.

Dodaje se da je cilj Izveštaja i analizirati i odgovoriti na nove predloge za reformu politike proširenja.

„Rasprave o reformi ne smeju zaustaviti proces. Zemlje treba da budu ocenjene individualno, na osnovu individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, na primer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tokom ovog mandata“, rekao je Picula.

On je rekao da će u saradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i EU institucijama, ponuditi set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu.

Takođe, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija, rekao je.

Picula je ocenio da je francuski predsednik Emanuel Makron učinio grešku kada je blokiranjem otvaranja pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju uspeo nešto što nije planirao – vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na evropski nivo.

„Najbolje se to videlo u današnjem govoru nove predsednice Fon der Lajen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU ostaju otvorena i tu temu istakla odmah na početku svog govora“, poručio je Picula.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*