Pisonero: Vakcine su nastavak podrške EU Zapadnom Balkanu

BRISEL –

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je danas da vakcine koje su juče stigle u Srbiju, a potom i u druge zemlje Zapadnog Balkana, znak nastavaka podrške EU partnerima u regionu u borbi protiv pandemije korona virusa.

ana, pisonero

EU

”Glavna poruka je da je EU stalo do Zapadnog Balkana. Budućnost regiona leží u EU i zato radimo najbolje što možemo da ih podržimo i u ovij borbi protiv pandemije”, rekla je Ana Pisonero.

U Evropskoj komisiji kažu da su na Zapadni Balkana isporučene prve doze vakcine koje je EU obezbedila kroz svoj program zajedničke nabavke za zemlje članice.

”U pitanju je 651.000 doza čiju je isporuku omogućila Austrija. Raspodela vakcina se vrši prema epidemiološkim potrebama, a prvenstveno su namenjene za vakcinaciju zdravstvenih radnika i drugih ugroženih grupa”, rekla je Pisonerova.

Ona je dodala i da evropski komesar za proširenje Oliver Varheji tokom svog boravaka u zemljama regiona razgovara sa tamošnjim vlastima i o nacionalnim odgovorima na pandemiju i podršci EU.

U Briselu napominju da je EU obezbedila paket od 3,3 milijarde evra za hitne potrebe regiona u borbi protiv kovid-19, uključujući i saniranje dugoročnih posledica pandemije na zaposlenost i socijalnu zaštitu građana Zapadnog Balkana.

Samo za nabavku vakcina iz programa EU, Komisija je za Zapadni Balkan izdvojila 70 miliona evra.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*