Počela izgradnja metroa, mašine od jutros na Makiškom polju

Izvor: Tanjug / Miloš Milivojević

Radovi na izgradnji metroa u Beogradu počeli su danas na Makiškom polju, gradnjom infrastrukture i nasipa budućeg depoa.

Zamenik gradonečelnika Beograda Goran Vesić kazao je da je ovo najvažniji projekat glavnog grada u 21. veku i da će Beograd do 2030. godine dobiti dve linije metroa dužine 42 kilometara sa 43 stanice, 223 kilometara BG voza sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno i 42,6 kilometara nove tramvajske mreže, objavljeno je na sajtu Grada Beograda.

„Dve linije metroa koštaće oko 4,6 milijardi evra, proširenje BG voza i novi tramvaji oko 1,5 milijardi, a to iznosi oko pet godišnjih budžeta, pa je jasno da mi sami ne bismo mogli da finansiramo ovakav projekat u tako kratkom roku“, kazao je Vesić podsećajući da je država stala iza projekta.

Izvor : Tanjug / Miloš Milivojević

Prema njegovim rečima, ovo je „korak od sedam milja“ i najveći iskorak u budućnost Beograda u 21. veku.

Vesić je najavio da će do kraja ove godine biti potpisan međudržavni sporazum izmedju Srbije i Rusije o rekonstrukciji postojećih linija BG voza, gradske i prigradske železnice i kupovini novih tramvaja.

Izvor : Tanjug / Miloš Milivojević

„Gradiće se nove linije BG voza prema Surčinu i Obrenovcu, a proširiti kapaciteti prema Mladenovcu i Lazarevcu. Spojićemo Pančevo sa Beogradom tako da će stanovnici svih prigradskih naselja Beograda i Pančeva imati voz do centra i nazad u špicu na 10, 12, 15 minuta i van špica na 45 minuta“, rekao je Vesić.

Smatra da će to konačno integrisati prigradske opštine sa centrom Beograda.

Vesić je komentarisao i najavu pokreta Ekološki ustanak, koji je objavio da će danas u podne organizovati protest na beogradskom vodoizvorištu Makiš, jer smatra da će biti ugroženo izgradnjom metroa.

„Metro ima stotine i stotine gradova u svetu i nikada i nigde se nije desilo da se neko buni jer njegov grad dobija metro. Mogu da razumem da se ne slažemo politički, da ne delimo istu viziju razvoja grada, razumem i pravo na proteste, ali da ima ljudi koji žele da spreče da se gradi metro zaista ne mogu da razumem“, rekao je Vesić.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*