Počinje suđenje osumnjičenima za ubistvo Olivera Ivanovića

Foto: EPA-EFE/ Đorđe Savić

Posle gotovo dve godine od ubistva Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, sutra u Specijalnom tužilaštvu Kosova trebalo bi počne suđenje osumnjičenima za učešće u ovom zločinu.

Foto: EPA-EFE/ Đorđe Savić

Pred Tužilaštvom trebalo bi da se pojave svih šestoro osumnjičenih sa svojim advokatima, gde će im biti pročitana optužnica, na koju će odbrana imati zakonski rok od 30 dana da podnese žalbu, izjavio je za Danas advokat Mahnut Haljimi, branilac Marka Rošića, jednog od osumnjičenih za Ivanovićevo ubistvo.

Građanska inicijativa SDP unapred je ocenila da će suđenje biti farsa. U saopštenju SDP ukazuje se da se „osumnjičenim Srbima sudi u Prištini pred sudskim većem u kome su samo predstavnici kosovskih Albanaca“, uz tvrdnju da su „braniocima osumnjičenih sudski spisi dostavljeni samo na albanskom jeziku, dok su na albanskom i srpskom dobili samo sažeti tekst optužnice“.

Porodica ubijenog Olivera Ivanovića ukazuje da je o optužnici obaveštena iz medija i da će suđenje „pokazati kojim dokazima raspolaže specijalni tužilac u Prištini“. Ivanovići upozoravaju da u optužnicama nema optuženih za neposredno izvršenje i organizovanje ubistva. Advokat pokojnog Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić posle podizanja optužnice ocenio je da ona „rezultat pritiska javnosti i zakonskih rokova“.

Specijalno tužilaštvo Kosova prvu optužnicu podiglo je 2. decembra, ali je ona advokatima odbrane uručena tek sredinom meseca. Tokom bezmalo dvogodišnje istrage, nije bilo mnogo zvaničnih informacija, ali mnoge od njih, uključujući i svedočenje zaštićenog svedoka „curile“ kroz kosovske medije na albanskom jeziku.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018, ispred sedišta SDP u najužem centru severnog dela Kosovske Mitrovice. Sahranjen je dva dana kasnije u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. EU i SAD insistirali su da istragu o njegovoj likvidaciji vodi zvanična Priština, sa čim se složio i zvanični Beograd, mada i paralelno vodi istragu, čiji rezultati do sada nisu objavljeni i sarađuje sa kosovskim istražnim vlastima.

Istragu koju je počelo Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici, 8. marta preuzelo je Specijalno tužilaštvo Kosova. Ovo tužilaštvo odgovorima na Danasova pitanja ranije je negiralo spekulacije diplomatskih krugova u Prištini da su strane obaveštajne službe Nemačke, Velike Britanije i SAD odmah preuzele sav materijal sa uviđaja posle Ivanovićevog ubistva. Tužilaštvo, a ni Ambasada SAD u Prištini nikada nisu odgovorili na pitanja našeg lista povodom nezvaničnih informacija da američke diplomate na KiM drže „pod kontrolom“ istragu o Ivanovićevom ubistvu, koja je više od 23 meseca predmet političkih prepucavanja između zvaničnog Beograda i Prištine.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv „N. S., M. R., S. A., D. M., Ž. J. i R. B.“ za krivična dela „učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza“.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*