Pejović:Velike nepravilnosti u javnim nabavkama

dri.rs
BEOGRAD –

Državna revizorska institucija (DRI) je ove godine svojim revizijama obuhvatila 209 korisnika državnog novca, ne računajući direktne i indirektne korisnike budžeta lokalnih samouprava, izjavio je generalni državni revizor i predsednik DRI dr Duško Pejović.

On je u intervjuu za Politiku posebno ukazao na slabosti u funkcionisanju sistema internih kontrola.

Te slabosti su vezane za nepostojanje kontrolnih postupaka, neprimenjivanje postojećih kontrolnih postupaka, nedovoljno dobro informiusanje, nedostatak praćenja planiranih i ostvarenih rezultata, kaže Pejović.

dri.rs

Napominje da je revizijama pravilnosti poslovanja uočeno da u oblasti javnih nabavki, zarada i potraživanja i dalje postoje značajane nepravilnosti.

Ustanovljeno je, pored ostalog, da je od 2016. do 2018, novčanu socijalnu pomoć primalo 268.000 ljudi, među kojima je približno 50 posto radno sposobnih, pa Pejović kaže da su višestruki i međusobno povezani uzroci činjenice da oko 132.000 radno sposobnih prima novčanu socijalnu pomoć.

Navodi da ne postoji jasna vizija razvoja sistema socijalne pomoći, da normativni kadrova nije zasnovan na realnim potrebama centara za socijalni rad, izostala je aktivnija uloga Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u otklanjanju nejasnoća u primeni mera socijalne uključenosti…

Kada je reč o svrsishodnosti prevencija poplava u Srbiji, kaže da postojeći modeli finansiranja ne obezbeđuju sredstva u potrebnom obimu, ističe da apsolutna zaštita od poplava ne postoji, ali da sadašnje stanje nije zadovoljavajuće.

Nivo obezbeđenih sredstava za održavanje zaštitnih vodnih objekata je ispod 60 posto potrebnih sredsatva, rekao je predsednik DRI.

On dodaje da DRI u javnim nabavkama i dalje utvrđuje velike nepravilnosti.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*