Počinju dodele Nobelovih nagrada za 2021. godinu

(Pixabay)

LONDON – Dobitnici Nobelovih nagrada za 2021. godinu počeće danas da primaju nagrade, a one će im zbog pandemije koronavirusa biti uručene na lokalnim ceremonijama.

Koronavirus je drugu godinu za redom sprečio da se održi tradicionalni svečani banket u Stokholmu kome prisustvuju dobitnici nagrada iz hemije, fizike, medicine, književnosti i ekonomije, prenosi Tanjug.

Nobelova nagrada za mir dodeljuje se odvojeno u glavnom gradu Norveške, Oslu.

Laureat za književnost Abdulrazak Gurna prvi će dobiti nagradu na svečanosti u rezidenciji švedskog ambasadora u Londonu. Tanzanijski pisac dobio je u oktobru Nobelovu nagradu za romane koji se bave uticajem migracije na pojedince i društva. Gurna je odrastao na ostrvu Zanzibar i stigao je u Englesku kao 18-godišnji izbeglica 1960-ih, a svoja iskustva je koristio za 10 romana, uključujući „Sećanje na odlazak”, „Put hodočasnika”, „Zagrobni životi” i „Raj”.

Naučnici Sjukuro Manabe iz SAD, Klaus Haselman iz Nemačke i Đorđo Parisi iz Italije su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2021. godinu zbog „revolucionarnog doprinosa razumevanju složenih fizičkih sistema”.

Tri naučnika sa vodećih američkih univerziteta dobili su Nobelovu nagradu za ekonomiju, Kanađanin Dejvid Kard, Amerikanac Džošua Engrist i Holanđanin Gvido Imbens.

Više ceremonija biće održano tokom cele nedelje u Nemačkoj i Sjedinjenim Državama. U petak, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alberta Nobela održaće se svečana ceremonija u gradskoj kući Stokholma za lokalnu publiku.

Nobelova nagrada dolazi sa diplomom, zlatnom medaljom i novčanom nagradom od 1,15 miliona dolara, koja se deli ako ima više dobitnika. Nobelova nagrada za mir dodeljuje se u Oslu, jer je Nobel tako želeo.

U Oslu će biti održana ceremonija za dobitnike, novinare Mariju Resu sa Filipina i Dmitrija Muratova iz Rusije.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*