Podgorica optužuje Dačića za mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore

Фото: Youtube Printscreen

PODGORICA: Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je povodom dešavanja u Crnoj Gori rekao da „dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca“.

Foto: Youtube Printscreen

Iz crnogorskog Ministarstva kažzu „da je uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, zdravlje građana apsolutni prioritet države Crne Gore“.

„Dačić se, koristeći retoriku Miloševićevog portparola iz devedesetih, na ovaj način još jednom, neodgovorno, grubo i opasno umešao u unutrašnja pitanja Crne Gore, pri čemu, očigledno, zaboravlja koju funkciju obavlja i šta ta funkcija podrazumeva“, navodi se u saopštenju crnogorskog Minsitarstva

Ministarstvo u ironičnom tronu navodi da ne potcenjuje Dačićevo „ratno iskustvo i doprinos upravo bratoubilačkom sukobu i konfrontaciji Srbije sa svim svojim susedima u godinama raspada Jugoslavije“, kao ni njegov „kapacitet da i u godinama nakon toga, često istupa na ekskluzivno nacionalističkoj platformi, ali, navode, smatraju da je ovaj put „nadmašio samog sebe“.

„U Crnoj Gori svi njeni građani, bez obzira koje su nacionalnosti i veroispovijesti imaju svoja prava i obaveze, kao što i država Crna Gora štiti i brine o svim svojim građanima bez obzira na njihovo nacionalno osećanje. Uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, koji su izgleda jedan od aduta za predstojeću izbornu utakmicu, još jednom napominjemo da je zdravlje građana, u ovom momentu, apsolutni prioritet države Crne Gore“, poručuju iz Ministarstva.

Postupanje verskih velikodostojnika koji su, kako navode, na ovaj način doveli u pitanje sve što je sada urađeno, pokazalo je, kako su kazali, da su njihovi prioriteti u ovoj situaciji drugačiji.

„Istovremeno, poznati akteri iz susedne države koriste svaku priliku da se najoštrije obračunavaju sa Crnom Gorom, ne poštujući njeno pravo, da kao suverena država uređuje unutrašnja pitanja“, dodaju iz Ministarstva.

Ministru Dačiću savetuju „da se priseti značenja pojma diplomatija i da deluje u skladu sa tim“.

Takođe, crnogorsko Ministarstvo podseća i „druge organe Republike Srbije“ da treba „jednom za svagda da imaju na umu da je Crna Gora, nakon skoro čitavog jednog veka, puno odricanja i teških političkih borbi, uspela da povrati svoju nezavisnost i da danas, kao uvažena članica NATO i predvodnik procesa integracije u EU na zapadnom Balkanu, nikad nikome više neće dopustiti neku novu Podgoričku skupštinu“.

Ministar Dačić izrazio je ranije danas zabrinutost zbog dešavanja u Crnoj Gori i ocenio da su tenzije skoro dovele do početka bratoubilačkog rata između Srba i Crnogoraca.

Dačić je kazao da do sada nije zabaleženo da se u nekoj zemlji hapsi vladika Srpske pravoslavne crkve.

„Prvi put dolazimo u situaciju da maltene pocinje bratubilački rat između Srba i Crnogoraca ma kako se ko zvao. Zamislite da mi sada hapsimo muftije ili biskupe“, rekao je Dačić za tv Prva komentarišući dešavanja u Crnoj Gori posle hapšenja vladike SPC Joanikija i još sedam sveštenika koji su sinoć pušteni iz pritvora.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*