Podgorica: Skupština o predlogu zakona, ulice zatvorene za vozila, veliki broj policajaca

EPA/BORIS PEJOVIC
PODGORICA –

Crnogorska skupština razmatra danas predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, bulevari i ulice u užem centru zatvoreni su za vozila, ali i pešake, kako bi bila sprečena neprijavljena okupljanja. Na centralnim ulicama, na kojima je veliki broj policajaca, postavljene su barikade i ograde.

Drugog dana rada crnogorskog parlamenta, očekuje se da će biti započeta rasprava i sprovedeno glasanje o Zakonu o slobodi veroispovesti, kome se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska i Srpska pravoslavna crkva, koja je pozvala opozicione poslanike da ne glasaju za ovaj sporni zakon koji je, kako kažu, usmeren ka otimanju imovine Srpskoj crkvi u Crnoj Gori.

Sinod SPC je podržao Mitropoliju crnogorsku primorsku i eparhije na području Crne Gore u njihovoj borbi za verska prava.

EPA/BORIS PEJOVIC

Zakon o slobodi veroisovesti je glasovima parlamentarne većine prošao Zakonodavni odbor parlamenta, a vrh vlasti u Crnoj Gori je jasno stavio do znanja da neće odustati od usvajanja pomenutog zakona.

Uoči sednice parlamenta, mitropolit Amfilohije uputio je otvoreno pismo državnom vrhu Crne Gore i svim poslanicima, kojim ih pozvao da ne glasaju za Zakon o slobodi veroispovesti, jer, kako je poručio, ovako formulisan vladin Predlog tog zakonskog akta ne zaslužuje da bude razmatran u crnogorskom parlamentu.

Zatvorene ulice, veliki broj policajaca, postavljene barikade i ograde

Bulevari i ulice u užem centru Podgodice zatvoreni su danas za vozila, ali i pešake, kako bi bila sprečena neprijavljena okupljanja ispred Skupštine.

Kako javlja Tanjugov izveštač, na centralnim ulicama, na kojima je veliki broj policajaca, Tanjugu je rečeno da se pripadnici crnogorskog MUP nalaze ispred svih štićenih objekata u centru grada.

Na ulicama Podgodice od jutros je mirno, za sada nema okupljanja.

„Zatvaranjem navedenih ulica i saobraćajnica policija je sprečila neprijavljena okupljanja ispred Skupštine i drugih obavezno štićenih objekata“, navodi policija u saopštenju.

Dodaje se i da će se prema svim pojedincima koju su putem medija pozivali građane na okupljanja protivno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama preduzeti mere.

Uprava policije Crne Gore još sinoć saopštila da nije podneta prijava za održavanje javnog okupljanja u Podgorici i da će organizatori snositi zakonom predviđene posledice.

DF pozvao vernike SPC da se okupe ispred Skupštine

Podrška istrajnoj borbi u odbrani Srpske pravoslavne crkve

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej primio je 25. decembra 2019. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu predsednika Nove srpske demokratije g. Andriju Mandića i predsednika Demokratske narodne partije g. Milana Kneževića.

Njegova Svetost je blagoslovio lidere Demokratskog fronta da se na svakom mestu i u svakoj prilici bore i ne odustanu od odbrane Srpske Pravoslavne Crkve – navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve upućenom medijima.

Pre oglašavanja Srpske pravoslavne crkve, Beogradska patrijaršija i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije negirali su tvrdnje lidera opozocionog Demokratskog fronta da imaju blagoslov srpskog patrijarha za okupljanje vernika ispred zgrade crnogorskog parlamenta u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Sekretar Beogradske patrijaršije, đakon Aleksandar Praščević rekao je Vijestima da je patrijarh srpski Irinej blagoslovio da se stav brani u Skupštini, a ne na ulici.

Episkop Joanikiije rekao je za ovaj podgorički dnevnik da nije dao blagoslov za okupljanje i dodao da sve što radi, radi u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem.

„Moje je da se pomolim da sve protekne u miru a sa sveštenstvom ću dogovoriti gde ćemo se pomoliti“, kazao je Joanikije

Episkop je kazao da nikoga ne sprečava da iskaže slobodnu volju i da se on u to ne meša.

Poslanički klub Demokratskog fronta uputio je putem Fejsbuka poziv vernicima SPC da se danas okupe ispred Skupštine Crne Gore.

„Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i nakon što smo obezbedili razumevanje i podršku naših episkopa, monaštva i sveštenstva, poslanički klub Demokratskog fronta će biti u Skupštini i očekuje da svi vernici koji su potpisali peticiju SPC da će braniti svoje svetinje budu sutra pred Skupštinom Crne Gore u 11 sati i izraze protest protiv usvajanja sramnog Zakona koji atakuje na našu Crkvu“, stoji u pozivu koji je DF objavio na svom Fejsbuk profilu.

Crnogorski portal IN4S objavio je da je patrijarh Irinej u sredu uveče primio u posetu lidere DF Andriju Mandića i Milana Kneževića, kao i fotografiju susreta.

Prethodno je crnogorska vanparlamentarna stranka Prava Crna Gora pozvala Demokratski front, kao najjaču opozicionu grupaciju i politički subjekt koji okuplja najveći broj pripadnika pravoslavnog naroda, da za četvrtak zakaže protest ispred crnogorske Skupštine, kako bi se, kako kažu, čuo glas pravoslavnog naroda u toj državi o predlogu zakona o veroispovesti.

Milačić: Želimo miran skup sa porukama ohrabrenja

Predsednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, izjavio je da će se, pošto je vlast odlučila da blokira gotovo celu Podgoricu, vernici i građani, koji se protive usvajanju predloženog zakona o slobodi veroispovesti, najpre okupiti kod Hrama Hristovog vaskrsenja.

Nisu, kaže, želeli da izazivaju incidente i sukobe sa policijom, jer žele da budu konstruktivni, a sve se, dodao je, odvija brzo.

Nakon okupljanja isped Hrama krenuće ka zgradi Skupštine, a na pitanje kako misle da se probiju do tamo, Milačić je u izjavi za Tanjug rekao da su već navikli na probleme i da će videti.

„U svakom slučaju odgovorićemo na to, mi smo ljudi koji branimo naše svetinje“, jasan je Milačić i dodao da će odgovor biti onakav kakav dolikuje.

Ističe da neće praviti incidente, već da samo žele da održe miran i dostojanstven skup sa kojeg treba da pošalju poruku ohrabrenja građanima.

Nećemo praviti incidente, želimo miran, civilizovan i dostojanstven skup.

Milačić, koji kaže da je celu noć proveo ispred zgrade crnogorskog parlamenta, rekao je da je vlast ovom blokadom pribegla još jednom novom sloju torture.

Podgorica, ističe, nikada kao danas nije bila blokirana, zatvoreni su svi prilazi u širem centru Podgorice i sve, kaže, liči na okupaciju.

„To je dakle neviđeno, doveli su i konjicu, veliki broj policajaca pristiže iz svih gradova Crne Gore, kao da je reč o okupaciji, kao da mi okupiramo Crnu Goru. Upravo oni to rade. Mi smo došli ovde da odbranimo Crnu Goru, a ne da je okupiramo“, rekao je Milačić.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*