Pojačati aktivnosti na suzbijanju nasilja nad ženama

PotpredsednicVlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da borba protiv nasilja nad ženama u porodici ili partnerskog nasilja mora biti u fokusu svih naših institucija i u uslovima pandemije koja je zahvatila i Srbiju i čitav svet.

Gojković je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, istakla da su usamljenost, ekonomska neizvesnost i ugroženost žena koje trpe nasilje dodatno pojačane u sadašnjim okolnostima i zbog toga je veoma važno da ove žene imaju svu podršku i zaštitu države.

Pozivam sve institucije društva da pojačaju svoje aktivnosti na suzbijanju nasilja i ohrabrivanju žrtava da nasilje i nasilnika prijave, navela je potpredsednica Vlade.

Ona je upozorila na to da nasilnici ne smeju da ostanu nekažnjeni i da borba protiv pandemije ne sme da zaustavi našu borbu za društvo bez nasilja.

Istovremeno, kako je naglasila, stigmatizacija žrtava nasilja je problem sa kojim se žene suočavaju svakodnevno, zbog čega čitavo društvo mora da im pruži podršku i pomogne da se razbiju predrasude i jasno pošalje poruka da žene ne smeju da budu zlostavljane.

Na isti način i žene iz sveta kulture i medija koje su bile ili su žrtve nasilja, bilo fizičkog ili psihičkog, moraju biti zaštićene od javne osude, neprimerenih reagovanja i drugih komentara koji bi mogli da pogoršaju njihovo stanje, zaključila je Gojković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*