Polaganje venaca povodom Dana vojnih veterana

MOD

Povodom obeležavanja Dana vojnih veterana, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas su uz vojne počasti položile vence na Novom groblju i kraj Spomenika narodnom heroju Milanu Tepiću u Beogradu.

MOD

Centralna komemoracija na Novom groblju održana je pored Spomenika oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, a pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvođeni načelnikom Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije brigadnim generalom Savom Iriškićem položili su vence i kraj Spomen-kosturnice vojnika stradalih u srpsko-turskim ratovima i Srpsko-bugarskom ratu i Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

Delegaciju koja je u znak sećanja na stradale srpske vojnike položila venac kraj Spomenika narodnom heroju Milanu Tepiću predvodio je načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančan, a pored pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije poštu srpskim ratnicima odali su članovi tradicionalnih i veteranskih udruženja.

Dan vojnih veterana obeležava se 4. decembra, u spomen na datum kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu i kada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran. Ovaj praznik obeležava se u svim komandama, jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u znak poštovanja i sećanja na borce pale za slobodu otadžbine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*