Polanski izgubio tužbu protiv Akademije filmskih umetnosti koja ga je izbacila iz članstva

Filmski reditelj Roman Polanski, koga je američka Akademija filmskih umetnosti i nauka izbacila iz članstva zbog optužbi za seksualno zlostavljanje 13-godišnjakinje, izgubio je u utorak sudsku tužbu protiv te institucije, objavili su mediji u Los Anđelesu.

Polanski izgubio tužbu protiv Akademije filmskih umetnosti koja ga je izbacila iz članstva

Akademija je izbacila Polanskog (87), dobitnika Oskara, u maju 2018. zbog optužbe za seksualno zlostavljanje koje datira još iz 1977.
Reditelj filmova „Kineska četvrt“ „Ludilo“, „Bal vampira“, „Rozmarina beba“ i brojnih drugih, tvrdio je u tužbi da Akademija, najpoznatija po tome što dodeljuje Oskare, nije poštovala propise kada ga je izbacila iz članstva bez upozorenja i objašnjenja, u skladu s novim pravilima ponašanja koje je donela nakon stotina optužbi o seksualnom zlostavljanju u industriji zabave.
Sutkinja suda u Los Anđelesu Meri Strobel napisala je u odluci da je Polanski „dobio priliku da iznese Akademiji dokaze koje smatra relevantnim“.
Polanski je pobegao iz SAD 1978, nakon što je optužen za silovanje 13-godišnje devojčice i nikada se nije vratio. Još nekoliko žena optužilo ga je zadnjih godina za seksulno zlostavljanje, a on je odbacio sve optužbe.
Američko pravosuđe i dalje ga goni zbog optužnice za silovanje maloletnice. Uprkos tome, francusko-poljski reditelj Polanski osvojio je Oskara 2003. za film „Pijanista“.
Autor: Hina
Foto: Rojters

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*