Policija istražuje tvrdnje glumice da je silovana

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Upravi kriminalističke policije zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom izjave glumice Danijele Štajnfeld da ju je silovao moćnik iz filmske industrije, rečeno je za „Politiku” u ovom tužilaštvu. Kada su mediji preneli glumičinu izjavu o nemilom događaju iznetu u njenom dokumentarcu „Zaceli me”, koji je premijerno prikazan nedavno na festivalu u Sarajevu, reagovalo je tužilaštvo.

Štajnfeldova je otkrila da se sve dogodilo pre četiri i po godine, nakon čega je napustila Srbiju i odselila se u Ameriku.

O identitetu silovatelja nije govorila. Iz delova pomenutog filma, može da se zaključi da je glumica tajno snimila razgovore sa „moćnikom iz filmske industrije”.

Zvaničnom informacijom o pokretanju procesa povodom izjava glumice da je silovana, nadležno tužilaštvo stavilo je tačku na spekulacije da li je ono dužno da po službenoj dužnosti pokrene postupak ili će to da uradi isključivo ako mu se ona direktno obrati i dostavi dokaze za svoje tvrdnje.

I pored toga što glumica nije zvanično obavestila nadležne organe o nemilom događaju, i tužilaštvo i policija mogu da reaguju na njene navode. Ovakav zaključak proističe iz odredaba Zakonika o krivičnom postupku.

Iako tužilaštvo rukovodi predistražnim i istražnim postupkom, policija ne mora uvek da čeka nalog tužioca, ali obavezno treba da ga obavesti o svakoj preduzetoj radnji. Sa druge strane, tužilac može da sprovede niz postupaka, i bez postojanja krivične prijave kao inicijalnog akta, odnosno da podnese zahtev državnim i drugim organima i pravnim licima da mu ih dostave ili da ispita građane za koje veruje da imaju informacije o nekom događaju.

Da bi se ispitale sumnje da je neko učinio krivično delo, dovoljno je da se protiv te osobe podnese prijava. Ona je, kako navodi „Politikin” sagovornik, inicijalni akt, odnosno obaveštenje tužilaštvu da postoji sumnja da je izvršeno neko krivično delo.

– Zakonik o krivičnom postupku ne propisuje posebnu formu za krivičnu prijavu, tako da ona može da bude podneta u pisanoj formi, usmeno ili putem elektronske pošte – objašnjava naš sagovornik.

Imajući u vidu prirodu prijave, dodaje on, ne postoji obaveza onog ko prijavljuje da dostavi dokaze uz nju. Međutim, prema Krivičnom zakoniku kažnjivo je lažno prijavljivanje.

IZVOR:POLITIKA

FOTO:Printskrin TV Sarajevo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*