Položeni venci i cveće na spomenik „Balada vešanih“

obeležena je 79. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodoljuba jer su pružali otpor ideologiji nacizma i fašizma. U ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga venac je položio načelnik Okruga Dragi Vučković, a u ime građana Subotice,  lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a venac su položili član Gradskog veća Ilija Đukanović, zamenik predsednika Skupštine grada, Nebojša Crnogorac, i sekretar GO SUBNOR Subotica, Nikola Ivošević.

13780_1.jpg

Dragi Vučković je, tim povodom, izjavio da Republika Srbija i Grad Subotica neguju kulturu sećanja na nevine žrtve željne da žive u slobodi.

„Republika Srbija i Grad Subotica će uvek odavati počast i negovati kulturu sećanja na one koji su želeli da žive u slobodi, koji su se svesno suprotstavili onima koji ugnjetavaju ljudska prava na slobodu i razvoj svakog čoveka, bez obzira na naciju, veru, opredelenje… Ovaj datum i sećanje na tu tragediju značajno je za Suboticu, bili su to mladi, školovani ljudi koji su trebali da nose budućnost ove zajednice i ovog grada. Živimo, nažalost, u vremenu kada se izokreće sistem vrednosti i nastavljaju pokušaji revizije istorije. Republika Srbija i Grad Subotica će se na svaki mogući način odupirati pokušajima prekrajanja istorijskih istina. Naša obaveza je da čuvamo i negujemo tradiciju antifašizma i sećanja na ljude koji su za slobodu dali živote i da se uvek borimo za istinske ljudske vrednosti“, poručio je Dragi Vučković.

U ime Gradskog odbora SUBNOR Subotica, medijima se obratio Nikola Ivošević, a u ime Mesnog odbora SUBNOR-a „Centar I, II, III“, Aleksandar Toković.

Učenici Politehničke škole su, po tradiciji, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih ruža za 15 palih žrtava. Vence na spomenik položile su i delegacije Jevrejske opštine Subotica i Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”.

Posle polaganja venaca na spomenik „Balada vešanih“ i prigodnog programa, predstavnici grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položili su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

13780_2.jpg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*