Popuštanje mera u Grčkoj tek na početku turističke sezone

Krizni štab ostao neumoljiv – ni posle šest meseci nema ukidanja zabrane kretanja u Grčkoj, piše Politika.

– Atina – Grci su ozbiljno razočarani. U poslednjem trenutku krizni štab je odustao od najavljenog ukidanja SMS broja 13033, čime je trebalo da se posle šest meseci konačno vrati sloboda kretanja, ukinu strogi karantin i „život na slamku”.

Uzalud se očekivalo se da će se od 3. maja, kad se otvaraju bašte kafića i restorana, bez SMS odobrenja koje je već predugo način života, moći na ulicu, u šetnju, u supermarket, u drugu opštinu… Da će u zaborav otići zabrana čije je nepoštovanje koštalo 300 evra i za koju su epidemiolozi verovali da je zajedno s policijskim časom jedan od načina da se epidemija drži pod kontrolom, što na kraju nije dalo očekivane rezultate. Jer, posle pola godine, efikasnost „prijave” ukucavanjem broja 13033 pri svakom izlasku počela je da se smanjuje… Mnogi su, kad su shvatili da je popustila i budnost policije, počeli da je prenebregavaju, a u vreme policijskog časa na gradskim trgovima održavale su se žurke koje su okupljale hiljade mladih.

Činjenica da i dalje dnevno ume da bude i do tri hiljade zaraženih koronom, da je na respiratorima više od 800, a da umire između 80 i 90 ljudi, uticala je na odluku kriznog štaba da odustane od nagoveštenih obećanja da će se, zarad mira i psihološkog stanja nacije, odlučiti na popuštanje. Dakle, ustupak jedino za ugostiteljski sektor, uz obavezu da gosti ukucaju SMS poruku, navedu gde idu i na vreme se vrate kući. Među ugostiteljima uzbuđenje i nestrpljenje. Osoblje kafića i restorana užurbano priprema stolove, meri rastojanje, peru se tende, glancaju prozori, sređuje inventar… Mnogi već imaju rezervacije, nema slobodnih stolova za 3. maj.

Zabrana kretanja važiće verovatno još dve sedmice, do početka turističke sezone i uvek u zavisnosti od epidemiološke situacije. To znači da do tada ostaje i obaveza zakazivanja odlaska u prodavnicu ili tržni centar, kao i policijski čas, koji će samo sa 21 sat biti pomeren na 23 sata i trajati do pet sati ujutru.

Inače, uoči praznika, i pored zabrane putovanja u drugu oblast, mnogi i dalje pokušavaju da stignu do zavičaja. Na naplatnim rampama dežura 10.000 policajaca, kolone vozila su nepregledne, stotine automobila i dalje vraćaju jer nemaju osnovu za napuštanje mesta stanovanja. Oni koji ne odustaju pokušavaju da odobrovolje policiju: neki nevešto lažu, jedna Atinjanka je rekla policajcu da neće da se vrati kući i da će na rampi ostati do Uskrsa, druga je, opet, preneli su svi TV kanali, počela da peva iz sveg glasa. Nisu mogli da je zaustave, ali je nisu ni pustili da otputuje. Glavobolju stvaraju imućni Grci, koji, da bi izbegli zabrane na izlaznim rampama, angažuju privatne helikoptere i putuju na ostrva. Po ceni od pet hiljada evra, pilot sakuplja društvo van aerodroma i odvozi na željenu destinaciju.

Pripremaju se i plaže, koje će se otvoriti 1. maja. Postavljaju se mreže, negde već i ležaljke, jer meteorolozi kažu da će i po temperaturi ovaj Uskrs biti neuobičajen za maj. U Atini se očekuju 32 stepena, što je za samo dva stepena manje od rekordna 34 stepena u maju 1999. Oni koji ne odu na plažu i nisu mogli da putuju već su rezervisali smeštaj u vilama i kućama nadomak glavnog grada. Agenti kažu da su najtraženije one veće, s baštom, roštiljem i bazenom, a da se cene kreću od 120 do 1.500 evra i već su bukirani svi raspoloživi kapaciteti.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*