Posjeta Parlamentu Švedske – raditi na većoj zastupljenosti žena u vlasti

Šef Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu Grada Bijeljina Ljubica Mlađenović posjetila je Parlament Kraljevine Švedske u okviru projekta „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“, gdje je sa drugim učesnicima upoznata sa zastupljenošću žena na funkcijama vršenja vlasti u ovoj zemlji, a iz Republike Srpske u Stokholmu su boravili i predstavnici Banjaluke, Nevesinja i Laktaša.

Mlađenovićeva je navela da odnos zastupljenosti žena i muškaraca u Parlamentu Švedske iznosi „50 – 50 odsto“, dok u Republici Srpskoj u institucijama vlasti nije zastupljeno ni 20 odsto žena.

– Bavili smo se ciljem broj pet iz razvojne Agende 2030 (rodna ravnopravnost), koju je Bijeljina prva u BiH počela da usvaja u okviru zvaničnih dokumenata Grada. Sa nivoa BiH, delegaciju su činili pojedinci iz Parlamentarne skupštine BiH, Centralne izborne komisije BiH i Agencije za ravnopravnost polova BiH – istakla je Mlađenovićeva.

Ona je dodala da Republika Srpska ima dobar zakon kada je riječ o zastupljenosti žena u vlasti, ali da on još nije primijenjen na pravi način.

–  Na izbornim listama u Švedskoj smjenjuju se muška i ženska imena, jedno za drugim, dok na listama u Republici Srpskoj dominiraju muškarci. Iskustva stečena u Švedskoj pokušaćemo da iskoristimo u našoj lokalnoj zajednici i da poručimo ženama da treba i same da se bore ako žele nešto da postignu. U Skupštini Grada Bijeljina, na primjer, imamo samo dvije odbornice i 29 odbornika – rekla je Mlađenovićeva.

Delegaciju iz BiH dočekala je potpredsjednik Parlamenta Kranjevine Švedske, a imalu su priliku da razgovaraju i sa ministrom finansija ove zemlje, koja redovno izrađuje analize potreba muškaraca i žena, na osnovu čega predlaže budžet.

– To pokazuje ozbiljnost u radu i želju za dosljedno sprovođenje zakona kada je riječ o zastupljenosti žena u vlasti. Grad Bijeljina je izradio akcioni plan u koji je uvršteno i ovo pitanje i čeka se njegovo usvajanje – rekla je Mlađenovićeva.

Projekat  „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“ sprovodi UNDP u saradnji sa organizacijom „UN Vumen BiH“ (UN Woman BiH).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*