Poslanici počinju raspravu o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi

Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

U Skupštini Srbije počinje osma sednica Drugog redovnog zasedanja, a poslanici će raspravljati o jednoj tački dnevnog reda – Predlogu zakona o referendum i narodnoj incijativi. Tim zakonom bi trebalo da se uredi način neposrednog izjašnjavanja, odnosno odlučivanja građana referendumom i način na koji će se ubuduće ostvarivati narodna inicijativa.

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi budi veliku zabrinutost u delu stručne javnosti, zbog toga što bi, kako to navode predstavnici više različitih nevladinih organizacija, udruženja, pokreta i političkih stranaka, moglo da dođe do zloupotrebe volje građana, a jedna od kritika glasi da se zakon usvaja kao pripema za projekte koje će izvoditi kompanija „Rio Tinto“ u dolini Jadra.

Deo opozicije poručuje da vlast želi da ovim zakonom olakša odluke koje se tiču rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Ukidanje cenzusa

Glavna karakteristika predloženog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi je ukidanje cenzusa od polovine upisanih birača u birački spisak za uspšeno sproveden referendum. Ukoliko se zakon usvoji – više ne postoji obavezan minimimum kada je reč o broju izašlih na referendum da bi odluka bila važeća.

Deo opozicije oštro je kritikovao takvu odredbu zakona rečima da bi vlast na taj način mogla da iskoristi zakon da sprovede svoje političke volje u delo.

Mišljenje Venecijanske komisije

Podsetimo, Venecijanska komisija Saveta Evrope pozdravila je donošenje ovog zakona, ali je u hitnom mišljenju koje je prosledila zvaničnim institucijama u Srbiji uputila i veliko žaljenje zbog toga što je, kako su naveli, ovaj zakon došao „na dnevni red“ tek kada se približilo pitanje promene Ustava i referenduma o Ustavu.

Savetuju da se sledeći referendum održi tek kada odredbe ovog zakona postanu primenjive. Venecijanska komisija je takođe navela i da bi zakon tebalo da bude donet u atmosferi širokog konsenzusa, iako deo stručne javnosti duže vreme upozorava da je suštinska rasprava u široj javnosti izostala.

Kada zakon bude usvojen, on stupa na snagu već sledećeg dana po donošenju i objavljivanju u Službenom glasniku.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*