Posle Moralesa ostavku podneo i potpredsednik: Slavlje na ulicama La Paza, spaljen kovčeg sa imenom bivšeg šefa države (VIDEO)

Bolivija se nalazi u najtežoj političkoj krizi u poslednjih nekoliko decenija

Na ulicama La Paza protivnici bivšeg bolivijskog predsednika Eva Moralesa celog prošlog dana slavili su njegovu ostavku, iako se zemlja nalazi u političkom vakumu nakon kontroverznih izbora održanih u oktobru. Odmah posle šefa države, ostavku je podneo i potpredsednik Alvaro Garsija Linera.

– Ponovo smo vratili našu demokratiju – rekao je Luis Ramos za Al Džaziru dok je mahao zastavom svoje zemlje.

Demostranti su spalili kovčeg sa imenom Moralesa nasred La Paza, nekoliko sati nakon što je objavio da više neće biti predsednik zemlje. Nisu krili svoju sreću.

Morales je objavio da će novi izbori biti raspisani.

 

. Foto: Enzo De Luca/Agencia Boliviana de Informacion via AP

– Ja sam vrlo radosna, konačno smo ostvarili ono što smo hteli – rekla je medijima Marija Suzana Vargas.

Morales, na koga je od izbora 20. oktobra vršen pritisak, dao je ostavku nakon što je Organizacija američkih država (OAD) objavila izveštaj u kome se kaže da bi rezultate prošlih izbora, na kojima je izabran za četvrti mandat, trebalo poništiti zbog neregularnosti.

Bolivija se nalazi u najtežoj političkoj krizi u poslednjih nekoliko decenija otkako je Morales pobedio sa minornom razlokom svog oponenta, bivšeg predsenika i potpredsednika Karlosa Mesu.

– Situacija u zemlji je veoma teška. Bolivija je tradicionalno podeljeno društvo. Podeljena je geografsku, u socio-ekonomskom smislu, rasnom. Ovde ima mnogo „drva za potplalu“, te ako „mirnije glave“ ne prevladaju, vatra bi mogla sve da raznese – rekao je Erik Farnsvort, potpredsednik Saveta Amerika iz Vašingtona.

Morales je objavio da će novi izbori biti raspisani. Nedugo zatim Mesa je pozdravio nove izbore, ali je insistirao da se ni Moralesu, ni njegovom potpredseniku Alvaru Garsiji Lineru ne dozvoli da se kandiduju.

Morales je objavio da će novi izbori biti raspisani. Foto: Enzo De Luca/Agencia Boliviana de Informacion via AP.

I Mesa i OAD su se dogovorili da dozvole Moralesu da završi sovj mandat do 22. januara.

IZVOR:NOVOSTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*