Pošta izdala marke posvećene spomeniku Stefanu Nemanji

Spomenik Stefanu Nemanji markicaIzvor: BETAPHOTO/POŠTA SRBIJE

Pošta Srbije saopštila je da je pustila u opticaj, kako se navodi, prigodno izdanje poštanskih maraka „Spomenik Stefanu Nemanji“.

Prigodna emisija poštanskih maraka sadrži marku nominalne vrednosti 30 dinara, štampanu u šalterskim tabacima od deset maraka, koverat prvog dana i prigodan žig.

Umetnička realizacija izdanja delo je Miroslava Nikolića, kreatora maraka Pošte Srbije.

Kako je navedeno, marka je u čast rodonačelnika srpske srednjovekovne dinastije Nemanjića i monumentalnog vajarskog dela otkrivenog na Savindan ove godine na Savskom trgu u Beogradu, ispred nekadašnje zgrade Glavne železničke stanice.

Motiv na izdanju je spomen obeležje sa vladarskom figurom Stefana Nemanje u plemićkoj odori, sa mačem u desnoj ruci i Hilandarskom poveljom u levoj.

Na postamentu, koji u osnovi ima napukli vizantijski šlem, simbol Nemanjine borbe za nezavisnost od Romejskog carstva, iz koga izranja vladarsko žezlo, simbol vladarske moći, prikazani su i reljefi iz života Stefana Nemanje i srpske istorije tokom njegove vladavine, navedeno je u saopštenju.

Spomenik ukupne mase 80 tona, visok je 23,5 metara i najviši je spomenik u Srbiji.

Spomenik je, međutim, naišao na oštre kritike stučne javnosti kako zbog likovnog rešenja, tako i zbog dimenzija i lokacije na kojoj je postavljen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*